Zubi se nalaze na početku digestivnog trakta u usnoj duplji. Čovek ima 32 stalna i 20 mlečnih zuba. To su kalcifikovani organi koji su usađeni u alveolarne nastavke gornje i donje vilice i smešteni u čašice tj. alveole.

Desni ili gingiva su deo mastikatorne sluzokože koja prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice i obično je svetloljubičaste boje. Talasasta je i visoka od 0,5-2mm. Jedna od najrasprostranjenijih bolesti savremenog čoveka su karijes i parodontopatija koja je spora i neprimetna i prvi simtomi se odnose na upalu zubnog mesa. Upala desni se stručno naziva gingivitis i vrlo je česta u današnje vreme.

Gingivitis ili Upala desni : Uzrok i Simptomi

Gingivitis je uglavnom posledica loše oralne higijene, taloženja zubnog plaka i drugih mekih naslaga zubnog kamenca.  Može biti i posledica anemije i šećerne bolesti kao i posledica upotrebe nekih medikamenata. Javlja se i u menopauzi, detinjstvu i period asolescencije, ali i kod žena zbog hormonalnih varijacija u trudnoći i predmenstrualnom ciklusu tj. menopauzi. Bolest se leči uklanjanjem uzroka nastanka i pravilnom oralnom higijenom. Simptomi gingivitisa ili upale desni su krvarenje desni pri pranju zuba četnicom, mekane i otečene desni, promena boje u crvenoljubičastu, povučene desni koje ne prekrivaju zube dovoljno, loš zadah.

Prvi simptomi upale desni su crvene i bolne desni i upala sluzokože usne duplje koja ako se ne leči, može izazvati povlačenje desni pa i ispadanje zuba.

Prirodna medicina je stava  da je najčešći uzrok gingivitisa stres koji slabi imunitet  i narušava normalnu ravnotežu bakterijske flore u usnoj šupljini.

Upala desni je veliki problem koji se javlja kod 80% odrasle populacije.  Prvi savet je poboljšati oralnu higijenu usne duplje, a drugi je da se ishrana obogati konzumiranjem probiotskog jogurta koji štiti zube i desni. Upala desni je prvi stadijum i ako se ignoriše ona dovodi do povlačenja desni, gubitka koštane mase, ogoljavanju vrata zuba koji vode do generalizovane parodontoze i do gubitka  potpornih struktura zuba.

Najčešći uzroci krvarenja desni su pad imuniteta, pušenje, upale gornjih disajnih puteva, nedostatak vitamina C, naslage koje se nalaze na zubima i pune su bakterija, kamenac i hormonski poremećaji. Bakterije koje se nalaze na desnima loše utiču na srce i ceo organizam. Hemoterapija takođe ima neželjena dejstva i dovodi do upale mekih tkiva usne duplje i do pojave afti. Pušenje, još jednom ponavljamo, izuzetno štetno utiče na zdravlje usta i kod pušača vrlo često dolazi do krvarenja desni.

Upala desni – Lečenje

Ipak, mora se znati da je lečenje upale desni dugotrajan proces, da ne postoji univerzalan lek za ovaj problem i da jepotrebno mnogo truda i promena životnih navika koje loše utiču na desni. Preporuka je da prilikom pranja zuba budete što pažljiviji, da zube perete od korena ka vrhu, da koristite meke četkice. Preporučuje se upotreba rastvora za ispiranje usta i korišćenje konca za zube. Posle svakog obroka bi trebalo masirati desni, a duvan i alkohol bi trebalo izbegavati ako je to ikako moguće. I ishranu bi trebalo korigovati. Uzrok krvarenja desni može biti i nasledan.

Kad primetite da vam prilikom pranja zuba krvare desni, već se morate malo zabrinuti jer je to početni stadijum  i čim to primetite morate nešto menjati  u svojim navikama i početi sa lečenjem. Oralna higijena je glavni uzrok upale vezivnog tkiva oko i između zuba. Ako ne možete sami da se izborite sa ovim problemom, potražite stručnu pomoć jer ako se ne leči ova bolest može dovesti do razlaganja kosti oko zuba i na kraju i ispadanja zuba.

Saveti za pranje zuba

  • Četkicu menjajte na svaka dva tri meseca i birajte da bude srednje tvrdoće
  • Četkicu prilikom pranja držite pod uglom od 45 stepeni
  • Zube perite laganim kružnim pokretima
  • Koristite konac nakon pranja
  • Svakog jutra ispirajte usta sa malo morske soli rastopljene u mlakoj vodi

Upala desni – Prirodno lečenje

Mnogo je prirodnih preparata koji se mogu koristiti u cilju smanjenja upale desni. To je stvarno vrlo neprijatan i bolan problem pa ni jedan savet nije na odmet. Ovo su prirodni načini da smirite upalu desni i olakšate proces izlečenja.

RASTAVIĆ: Jednu kašičicu osušenog rastavića prelijte sa pola litre vrele vode i ostavite da odstoji pola sata, dodajte kašičicu soli, promešajte i koristite kao tečnost za ispiranje svakog dana da bi ojačali desni.

HRAST: Tečnost za usta možete praviti i od kore hrasta tako što osušenu koru hrasta stavite u hladnu vodu i prokuvate, procedite, ohladite i dodate joj tri kašičice jabukovog sirćeta.

LAVANDA: Za dezinfekciju se može koristiti i čaj od lavande kome kad odstoji dodate malo meda.

MED: Med i sam možete koristiti kao pomoć kod upale desni tako što ga nanesete na upaljeno mesto.

ZELENI ČAJ: I zeleni čaj se može koristiti protiv upale, a pored njega takođe su se dobro pokazali i čaj od žalfije, bosiljka, kamilice.

KARANFILIĆ: Eterična ulja su takođe dobra u borbi sa upalom desni. Eterično ulje karanfalića sadrži eugenol, jedinjenje organskog porekla koje je odavno poznato u stomatologiji, ima jako antiseptičko i analgetsko dejstvo i veoma je korisno kod zubobolje i upale desni.

NANA: Ulje peperminta je dobro za održavanje oralne higijene, a proizvodi od divljeg origana ublažavaju simptome upale desni.

DIVLJI ORIGANO: Divlji origano je poznat kao jedno od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika jer sadrži supstancu karvakrol koja pomaže organizmu u borbi sa infekcijama, bakterijama, virusima i mikroorganizmima.

Divlji origano se može naći u obliku spreja i  rastvora i preporučuje se kod upale desni, infekcije usne duplje i grla. To su prirodni antiseptici koji osim organskog ulja divljeg origana sadrže i eterična ulja žalfije, karanfilića, tamjana i peperminta. Oni, osim što ublažavaju simptome suvog i nadraženog grla, ublažavaju upale desni i osvežavaju dah. Prirodnog je sastava, ne sadrži alkohol ni zaslađivače, a ni gluten, pa ga mogu koristiti i deca starija od tri godine i dijabetičari.

ARNIKA: Neki od saveta za smirivanje upale su uzimanje granula arnike ujutru i uveče dvadest dana i lokalno nanositi gel od baze aloje vere isto toliko dana. Za smirivanje upale može se koristiti i morska so, žalfija, nana, kamilica, sok od borovnice.

ULJA: Jedan od saveta je mućkanje suncokretovog, maslinovog, sezamovog ili kokosovog ulja u ustima. Kašiku bilo kog od ovih ulja dvadeset minuta mućkajte u ustima, polako da dođe do svih delova usne šupljine i nemojte ga gutati.

CRNI ČAJ: Crni čaj je zbog sadržaja tanina koji je antioksidans, takođe dobar za poboljšanje zdravlja usne duplje.

SODA BIKARBONA: Soda bikarbona je takođe poželjna ali više kao preventive nego lečenje. Ako posle redovnog pranja zuba utrljate u desni malo sode bikarbone rastvorene u vodi, do problema sa desnima neće ni doći.

Koristite ono što vam pomaže jer nije dobro da ignorišete osećaj upale koja ako se ne leči može postati samo jača. Ova upala je uporna i ne može proći za dan. Budite i vi uporni, borite se prirodnim sredstvima, ali i konsultujte lekara da upala ne bi uzela maha i pretvorila se u još veći problem koji dovodi do ispadanja zuba.

Trudite se da poboljšate oralnu higijenu pridržavajući se svih pravila koje smo vam naveli, budite uporni i rešićete se upale desni i problema sa zubima.

 

Save


Podeli ovaj tekst na: