Selen je moćan antioksidans, štiti ćelije od oksidacije, sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga, stimuliše imunitet. Neophodan je oligoelement koji učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Sada nam je jasno da naše telo ne proizvodi selen, a da je on veoma bitan za naše celokupno zdravlje. To znači da je ishrana i hrana koju konzumiramo veoma bitna za naše dobro zdravlje i imunitet.

Selen ili Selenijum (hemijska oznaka Se) je otkriven 1817-te godine, a ime je dobio po reči selene koja označava mesec. Zastupljen je u zemljinoj kori  kao pratilac nekih ruda sumpora. Prečišćavanjem ruda bakra i sumpora dobija se u industriji.

Selen se prirodno nalazi u zemljištu i utiče na nivo selena u biljkama koje služe za ishranu ljudi. Ako u tlu nema dovoljno selena što se događa u nekim oblastima podrazumeva se da ga ni u hrani neće biti dovoljno. Osim toga savremena poljoprivreda koristi  mnogo veštačkog đubriva pa tako sprečava biljke da apsorbuju selen. Zbog toga se sve više potencira ishrana organski proizvedenom hranom da bi se potreba organizma za selenom zadovoljila.

Zašto je selen bitan?

Selen je izuzetno bitan za zdravlje celog organizma i ako ga nema dovoljno slabi ceo imunološki sistem, srce lakše oboleva, javlja se neplodnost kod muškaraca, kod dece se javlja problem sa rastom, pojavljuju se staračke fleke. Osobe koje idu na dijalizu ili pate od upalnih crevnih bolesti kao i osobe sa teškim oboljenjem jetre imaju nedostatak selena u organizmu.

Pored ovih slučajeva sa nedostatkom selena se bore dugogodišnji pušači, alkoholičari, osobe sa problemom varenja ili žene koje dugo koriste kontraceptivne pilule. Selen je izuzetno potreban trudnicama, dojiljama, starijim osobama, aktivnim sportistima, ljudima sa oslabljenim imunitetom pa ga moraju unositi u organizam kroz hranu. Selen pored jačanja imunog sistema organizma smanjuje i štetno dejstvo teških metala i kancerogenih materija i ima bitnu ulogu u obnavljanju oštećenja DNK. Sulfid selena se koristi u šamponima protiv peruti , a može biti i jak insekticid.

selen mineral

Selen je izuzetno koristan u prevenciji raka jer ometa karcinogene procese koji  dovode do pojave ove opake bolesti, jer deluje kao antioksidans. Neka istraživanja su pokazala da uzimanje oko 200 mikrograma selena dnevno daje dobru preventivnu zaštitu  od raka. Posebno se pokazao korisnim kod smanjenja rizika od pojave raka dojke, debelog creva, prostate pa čak i pluća. Artritis je drugi problem kod ljudi koji unošenje selena može da spreči, posebno ako je u pitanju arthritis u kolenu.

Selen utiče na smanjenje infekcija i podizanje imuniteta čak i kod SIDE. Tu se u ispitivanjima pojavila prepreka u vidu proteina koji proizvodi HIV virus pa su naučnici dodali selen u ćelijsku kulturu zaraženih ćelija i on je usporio replikaciju HIV virusa deset puta u odnosu na ćelijsku kulturu kojoj selen nije dodat. To je dokaz o uticaju selena na imunit čovekovog organizma.

Selen u ishrani

Selen je jedan od mikroelemenata koji je je bitan za život ljudi, mora se unositi hranom, bitan je za pravilan rad enzimskih sistema. Selen ulazi u sastav aminokiselina i štiti crvena krvna zrnca. Bitan je za rad štitne žlezde kao i za funkcionisanje odbrambenog sistema. Selen pomaže osobama da se izbore sa depresijom, velikom nervozom i umorom i štetnim jedinjenjima koje su uzrok reumatskih zapaljenja.

Ako se čovek redovno hrani  organizam ne može ostati bez selena. Preporučljiva količina selena za odraslu osobu je 55 mikrograma. Više selena u organizmu je štetno pa unos preko 400 mikrograma dnevno može izazvati trovanje. Samo u nekim delovima Kine može doći do nedostatka selena u organizmu zbog njegovog manjka u ishrani. Jedna zanimljivost za selen u muškom organizmu je da se pola količine selena u organizmu nalazi u testisima i u spermi koju oni produkuju.

Najnovija istraživanja su pokazala da ako se selen uzima sa beta karotinom i vitaminima E i C, može sprečiti stvaranje slobodnih radikala koji podstiču bolesti kao što su rak i srčana oboljenja.

Nedostatak selena u organizmu

Nedostatak selena u organizmu se manifestuje promenom boje na noktima ruku, slabost u mišićima, malaksalost, slabost srca. Kao i u mnogim drugim slučajevima nedostatka minerala u organizmu (na primer Nedostatak Magnezijuma) i nedostatak ovog mineral uzrokovan je neadekvatnom ishranom u kojoj je mala količina protein, integralnih žitarica i ribe.

Selen se ugrađuje u belančevine stvarajući selenoproteine koji imaju dejstvo važnih antioksidanata enzima koji mogu sprečiti oštećene molecule DNK da se repliciraju i time spreče rast tumora. Selen učestvuje i u metabolizmu joda pa je bitan u regulaciji rada tiroidne žlezde, kao i u jačanju imunog sistema. Manja proizvodnja tiroidnih  hormona je znak nedostatka selena, pokazuju neka istraživanja, posebno ako je dijagnostikovana smanjena funkcija štitne žlezde.

Mnoga se istraživanja rade u cilju utvrđivanja uticaja selena na ljudski organizam. Neka pokazuju da dovoljno selena u organizmu može biti prevencija Alchajmerove bolesti i da unos selena tokom života bitno utiče na čovekove funkcije u starosti.

Namirnice bogate selenom

Integralne žitarice kojima se hranimo mogu nam zadovoljiti dnevne potrebe za selenom. Orašasti plodovi su takođe bogati selenom. Tu se posebno ističe brazilski orah kog je dovoljno pojesti jedan dnevno da bi se zadovoljila potreba organizma. Brazilski orah sadrži i vitamin E koji je bitan za uspešno delovanje selena. U prodaji postoje suplementi selena, ali ako se pravilno i uravnoteženo hranite, ne morate ih koristiti. Uvek je bolja zdrava ishrana od bilo kojih drugih načina unošenja potrebnih minerala u organizam. Namirnice bogate selenom su pšenica, neprerađen pirinač, ovas, semenke dinje, polumasno mleko, posno meso i riba.

selen u hrani

Bitno je znati koje sve namirnice sadrže selen pa izabrati odgovarajuće za naš organizam koje ćemo redovno unositi zavisno od našeg ukusa i mogućnosti. Najviše selena ima u pivskom kvascu, pšeničnim klicama, džigerici, žumancetu, pečurkama, puteru, soji, ribi, posebno  u tunjevini i bakalaru, morskim plodovima, belom luku, ovsenoj kaši, semenu suncokreta i kao što smo već naveli u integralnim proizvodima, posebno od celog zrna i u brazilskom orahu koji je na prvom mestu po količini selena. Osobe koje imaju razne zdravstvene tegobe trebalo bi da se konsultuju sa doktorom o količini selena koji treba da unesu kao i o hrani koju treba da jedu.

Selen u tabletama

Ne može se tačno precizirati koja hrana koliko selena sadrži jer to zavisi od zemljišta na kom se gaji, pa se može desiti da se ipak on mora unositi u obliku suplemenata u kapsulama, posebno kod osoba koje imaju problema sa radom štitne žlezde.

Preporučene doze selena koje se uzimaju putem tableta su:

  • za uzrast od 1-3 godine, 20 mg
  • od 4-9 godina doza je 30 mg
  • od 10-13 godina, 40 mg
  • od 14-18 godina, 50 mg
  • odrasle osobe mogu uzimati od 50-80 mg
  • stariji od 65 godina 70 mg
  • stariji od 75 godina mogu uzimati 80 mg

Preparate od selena ne bi trebalo da koriste osobe koje su ranije imale trovanje selenom, ili one koje su alergične na njega. Da bi se izbegli problem zbog korišćenja selena sa drugim lekovima i terapijama bitno je konsultovati lekara. Ako se koristi doza veća od 400 mg, može doći do raznih poremećaja kao što su poremećaj u rastu noktiju, osip po koži i promene u funkcionisanju nervnog sistema. Zbog toga opet ponavljamo, umerenost je bitna u svemu!

 


Podeli ovaj tekst na: