Proteus mirabilis je jedna od dve vrste bakterija roda Proteus. Pripada grupi Gram negativnih bakterija, štapićastog je oblika sa peritrihijalno raspoređenim flagelama, vrlo pokretljivim. Ove bakterije se lako kultivišu na hranljivim podlogama, rastu i razmnožavaju se i u aerobnim i u anaerobnim uslovima. Kultura Proteusa neprijatno miriše na trulež.

Kako se dobija Proteus mirabilis?

Proteusi su prilagođeni parazitskom načinu života, rasprostranjeni su u prirodi i prisutni u zemljištu, vodi i namirnicama. Predstavnici su oportunističkih bakterija što znači da se razmnožavaju kad padne imunitet organizma. Ove bakterije ulaze u sastav fiziološke  mikroflore i smatraju se delom normalne flore digestivnog trakta,  gde bakterija proteus mirabilis češće izaziva oboljenja ljudi. Bakterije izazivaju urinarne infekcije, meningitis i infekcije rana, infekcije mekih tkiva, pneumonije, absces pluća.

Kada su odbrambene sposobnosti organizma smanjene ova bakterija se aktivira i počne da se razmnožava, a infekcije su često povezane sa prisustvom katetera ili sa nekim urološkim i hirurškim procedurama. Proteus mirabilis je mali gram negativan bacil,  izuzetno pokretljiv na predmetima kao što je medicinska oprema. Može da napadne različita mesta kod različitih osoba, ali u posebnim uslovima. Proteus mirabilis se ne prenosi preko vode i hrane.

Proteus mirabilis Simptomi

Urinarna infekcija je prepoznatljiva po simtomima kao što su peckanje pri mokrenju i učestalo mokrenje, a ponekad se javlja i povišena temperatura. Ponekad se javljaju bele grudvičaste ćelije u urinu. Infekcija mokraćne bešike izaziva bol u leđima i prisustvo crvenih krvnih zrnaca u mokraći. Urinokultura  pokazuje prisustvo ili odsustvo infekcije kao uzročnika.

Proteus mirabilis otkrivanje

Bakteriološko serološka dijagnoza se dobija pregledom materijala koji je uzet od pacijenta, urin, bris rane, ispljuvak, koji se zasejava na odgovarajuće hranljive podloge, najčešće hranljivi bujon, endo agar, krvni agar pa se vrši ispitivanje mikroskopskih, kulturelnih, fiziološko biohemijskih i antigenskih osobina.

Proteus mirabilis u nosu se može pronaći i ako tu ne bi trebalo da je bude. Način prenosa je, sigurno je, neadekvatna higijena posle korišćenja toaleta kada se inficiranim rukama dodiruje nos. Leči se antibiotskim kapima  za nos.

proteus mirabilis

Proteus mirabilis se češće javlja kod žena

Infekcija ovom bakterijom se može javiti kako kod dece tako i kod odraslih, a trudnice su izuzetno podložne urinarnim infekcijama. Crevne bakterije su često povezane sa infekcijama urinarnog trakta zbog blizine analnog otvora, vagine i uretre.

Žene češće oboljevaju od urinarnih infekcija zbog kratke uretre i spoljnog mokraćnog kanala. Osim toga infekcije se pojavljuju i zbog čestog zadržavanja mokraće i neredovne stolice. Ipak preduslov svake infekcije je smanjenje otpornosti organizma.

Žene u slučaju infekcije osećaju slabost, mučninu i nagon za povraćanjem, a nelečene infekcije mogu da oštete rad bubrega. Ako se ustanovi prisustvo povišene uree, kreatinina i mokraćne kiseline može se posumnjati na oštećenje bubrega.

Proteus mirabilis – Terapija uroantisepticima

Infekcija proteus mirabilisom može biti lečena uroantisepticima koji zaustavljaju rast bakterija ili antibioticima koji ubijaju bakterije. Nikako ne treba lekove uzimati samoinicijativno već se treba konsultovati sa doktorom. Uz to se treba više odmarati i konzumirati čajeve.

Infekcije mokraćnih kanala umeju da naprave velike problem, uporne su i dosadne. Posebno zadaju problem onima koji su vremenom postali imuni na delovanje antibiotika.  Određene biljke u obliku čajeva, tinktura ili kapsula mogu biti veoma korisne u rešavanju ovog problema. Prednost je u tome što bakterije ne mogu postati rezistentne na sastojke etarskih ulja koji su uglavnom princip na kom ove biljke deluju.

Proteus mirabilis prirodno lečenje (urinarna infekcija caj)

Bagrem ili Akacija je najbolji, najveći i najsmrtniji neprijatelj Proteus mirabilisa, čak bolji i od antibiotika. Potrebno je napraviti čaj od cvetova i listova bagrema. On se pravi tako što se osušena akacija prvo samelje u prah. 300 grama se uzme i stavi u 5 litara ključale vode, poklopi se i kuva pola sata ali tek, lagano. Preko noći se ostavi, a ujutru se procedi i pije 10-12 šolja dnevno.

Osim čajeva redovno se mora unositi dosta vode u organizam, a poželjno je i da se što češće konzumira jogurt, citrusno voće i borovnica. Narodna medicina ima još neka rešenja koja se mogu koristiti zajedno sa antibioticima. Možete piti Sasi vodu koja će Vam obezbediti dovoljno vode i vitamina C.

U nekim slučajevima upotreba samo vitamina C je sasvim dovoljna da očisti urinarni trakt od bakterije Proteus mirabilis. Vitamin C će podići kiselost mokraćne bešike što je smrtonosno za bakteriju. Vitamin C se uzima u količini od 500 miligrama svaka dva sata.

Postoji mnogo recepata za biljne mešavine za infekcije mokraćnih kanala. Neke od njih ćemo vam i mi predstaviti. Ako vam je ovo komplikovano i nemate sve komponente možete koristiti  uvin čaj koji je i sam veoma dobar za problem sa bakterijama.

  • MEŠAVINA ČAJEVA SA KLEKOM. Prva  je mešavina koja sadrži kleku 100 grama, vranilovu travu 100 grama, brezu 50 grama, list borovnice 50 grama. Sve ove biljke se pomešaju pa se odvoje tri supene kašike ove smese i preliju sa 6 dcl ključale vode. Čaj se promeša, poklopi i ostavi da stoji pola sata. Procedi se i pije tokom dana.Pored čaja svakodnevno se upotrebljava i alkoholni rastvor propolisa i to po 10 kapi tri puta na dan.

 

  • MEŠAVINA ČAJEVA SA UVOM. Druga mešavina je od uve 100 grama, breze 50 grama, vranilove trave 100 grama, sitnice 100 grama. Prvo se pomešaju uva i breza pa se dve supene kašike preliju litrom vode, kuvaju pet minuta i ostave da se prohlade minut, dva. Onda se dodaju dve kašike smese od vranilove trave i sitnice. Sve se promeša, poklopi i ostavi sat vremena.  Posle toga se procedi i pije u malim gutljajima tokom dana.

 

  • Za decu stariju od sedam godina koristi se mešavina vranilove trave 100 grama i majčine dušice 100 grama. Biljke se pomešaju pa se dve kašike smese preliju sa pola litre ključale vode. Sve se promeša pa poklopi  i ostavi da stoji pola sata. Procedi se i pije tokom dana.

 

  • KAPI ZA URINARNU INFEKCIJU. Postoje i prirodne kapi koje se prave za pomoć kod problema sa bakterijama. U 200 ml 91%-nog  alkohola se doda 30 grama smole propolisa, promućka se i ostavi na tamnom mestu deset dana. Posle toga pažljivo odlijte pa procedite i dodajte 30 kapi etarskog ulja čajnog drveta. Ovo se pije svakog dana ujutru i uveče po petnaest kapi sa šećerom ili medom. Pored ovih kapi treba piti i litru čaja od vranilovke.

 

Još jedna napomena ili savet. Ne sme se zaboraviti da antibiotici ubijaju sve bakterije pa i dobre bakterije. Zbog toga se mora voditi računa da se dobre bakterije što je više moguće sačuvaju. Kada se koriste antibiotic moraju se koristiti i određene vaginalete koje čuvaju kolonije dobrih bakterija od štetnog uticaja antibiotika na njih.

Šta god izabrali bitno je da osoba koja ima Proteus mirabilis bakteriju bude uporna u otklanjanju problema koji ona izaziva, da pije dosta tečnosti, u ishranu uvede citrusno voće i uvin čaj sa ili bez dodataka. Ako je infekcija veća svakako treba konsultovati lekara i lečiti se pod njegovim nadzorom.

 

Save


Podeli ovaj tekst na: