Rtanjski čaj je biljka iz porodice usnatica, drugačije se naziva planinski čubar i vrijesak, a latinski naziv joj je Satureja montana. Njeni resursi u prirodi su jako umanjeni pa je zakonom zaštićena. Rtanjski čaj nije dovoljno hemijski proučena biljka i sastav joj jako varira u zavisnosti od porekla. Narodni travari ovu biljku smatraju opštim tonikom koji jača organizam, ali to nije dokazano kliničkim ispitivanjima.
Ime Rtanjski ova biljka je dobila po planini Rtanj na kojoj se najčešće bere. Rtanj se nalazi u blizini naše poznate banje, Sokobanje za koju se vezuju raznorazne misterije i legende. Jedna od poslednjih je bila 2012. Godine kada se prognozirao smak sveta pa se veliki broj ljudi zaputio ka ovoj planini jer je po nekoj legende smatrana za planinu spasa od apokalipse.
Rtanjski čaj : Izgled i Lekovita svojstva
Rtanjski čaj je višegodišnja žbunasta biljka koja dostiže visinu do 40 cm. Koren joj je vretenast, a iz njega izbija nekoliko stabljika koje formiraju patuljasti žbun. Stabljike su uspravne, bledozelene koje su u donjem delu odrvenele. U gornjem delu su uglavnom ljubičaste i pokrivene proređenim dlačicama, listovi su svetlo istačkani, a cvetovi skupljeni u gornjem delu stabljike. Krunica može biti bela, ružičasta ili ljubičasta i prijatnog je mirisa. Raste u Južnoj Evropi, nalazi se i na sušnim i toplim krečnjačkim kamenjarima Mediterana i kserotomnim zajednicama Srbije. Kao lekovit se koristi osušeni nadzemni deo biljke. Cveta tokom leta, Sadrži do 2% etarskog ulja koje se koristi u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline.
Rtanjski čaj – Za šta je dobar?
Iz meseca u mesec povećava se interesovanje ljudi za Rtanjski čaj i sve ga više ljudi koristi. Ova lekovita biljka najčešće se koristi kod oboljenja disajnih organa, bešike, bubrega, prostate. Koristi se takođe i za spoljnu upotrebu kod raznih tipova upale kože i sluzokože. Uspešna je i u lečenju dijabetesa, bronhitisa, astme, kašlja i disajnih organa kod dece, kao i za lečenje starih osoba.
Oni koji ga koriste preporučuju ga i za lečenje nesanice, ali i u borbi protiv ešerihije, a i kao sredstvo za snižavanje stresa.
Ovaj čaj se preporučuje i kao diuretik za izbacivanje viška tečnosti i pojačavanje znojenja, kod bolesti jetre i žučnih kanala, kao sredstvo protiv nadutosti i proliva.
Jedna napomena vezana za ovaj čaj, ne bi ga trebalo piti duže od 10 dana da ne bi došlo do alergijskih reakcija kao što su crvenilo i aritmija. Nije dovoljno ispitan pa ga osobe sa kardiovaskularnim problemima trebaju izbegavati kao i trudnice.
U svetu se ova biljka najčešće koristi kao kulinarska začinska biljka, ali se koristi i u medicini za različite gastrointestinalne problem dispepsije mučnine i dijareje. Naučna studija je pokazala njenu jaku anti-HIV aktivnost.
Ako se utrlja na mesto uboda pčele ili ose donosi trenutno olakšanje.
Rtanjski čaj za potenciju
U narodnoj medicini se koristi kao ,,muški čaj”, a narodni naziv mu je “Djipikur”. 🙂
Ovaj čaj vekovima se koristi kao prirodni lek za potenciju i razne problem seksualne prirode. Stari Rimljani i Grci su ga vekovima koristili da bi izazvali telesnu želju. Muškarci u okolini Rtnja se kunu u delotvornost ovog čaja.
U Americi je ispitivan efekat biljke Satureja na seksualno ponašanje mužjaka pacova. Eksperimenti su pokazali da im je potencija posle korišćenja ove biljke bila značajno veća.
RTANJSKI ČAJ PRIPREMA: Rtanjski čaj je jednostavan za pripremu. Jedna kafena kašičica čaja se stavi u šolju i prelije vodom. Bitno je da odstoji najmanje 15 minuta pre upotrebe. Ne pije se odmah posle obroka, najbolje ga je piti na gladan stomak. Dnevno se može popiti do 5 šolja čaja, a razmak između dva konzumiranja mora biti najmanje 2,5 sata.
Rtanjski čaj kao začin jelima
Rtanjski čaj se najčešće koristi kao začin i dodatak jelima od mesa i ribe. Dajemo Vam jedan fantastičan recept sa Rtanjskim čajem za sos za meso.
Nadev od jabuke, lešnika i vrijesa.
Za njega je potrebno 1 iseckani luk, 25 gr putera, 60 gr iseckanih lešnika, štap celera, domaća jabuka, pola kašike seckanih listova vrijesa, pola kašike peršuna, 50 grama prezli, so i biber. Ugreje se puter u tiganju pa se doda iseckani luk i izdinsta, ubace se lešnici, kratko proprže, doda se iseckani celer, jabuka i travke čaja i prezle. Začiniti i dodati još malo maslaca pa preliv koristiti za rolovana mesa, posebno prasetinu. Probajte!