Herpes zoster ili samo zoster je virusno oboljenje koje uzrokuje virus varičela zoster, a to je virus koji izaziva i vodene boginje ili varičele. Reč zoster je grčka i znači pojas, a to u ovom slučaju označava kožni osip koji se prostire u obliku pojasa.

Vodene boginje se javljaju u detinjstvu kao primarna infekcija, a posle preležane bolesti virusi se zadržavaju u ganglionima spinalnih živaca u neposrednoj blizini kičmene moždine ili u bazi lobanje,  u prikrivenom stanju. Iz ovog stanja mogu preći u reinfekciju koja se manifestuje u vidu zostera. Ova pojava nastaje kod 5 % ljudi, obično kod onih kojima je imuni sistem narušen. Statistika pokazuje da u starijem dobu raste učestalost zostera, mada se javlja i kod mlađih osoba.

Kad se aktivira, ovaj virus zahvata spinalne ganglije i njoj pripadajući senzitivni živac i prostire se do površine kože gde izaziva zapaljenske promene i ranice, a i bol koji je posledica ubrzanog rasta virusa u zaraženim živcima.

Kako izgleda herpes zoster slike:

Herpes Zoster – Simptomi

Sumnja na zoster se javlja kada počne žarenje, svrab i peckanje i traje dva, tri dana. Posle toga se pojavljuje crvenilo na koži, obično povišena temperature i glavobolja. Onda se na tim mestima pojavljuju plihovi koji traju oko tri nedelje, a i bol koji je jako izražen.

Bol je nekad do te mere jak da kod obolele osobe stvara suicidne ideje ili namere, pa se ovaj problem mora ozbiljno shvatiti. Nekad se mora primeniti kombinovana terapija određenim antidepresivima, antiepilepticima ili sintetičkim opijatnim analgeticima.

Herpes Zoster – Uzrok i Prenošenje

Zoster je prenosiv na druga lica kada je u fazi mehurića, a postoji direktan kontakt sa ospom kada je imunitet te osobe na virus mali. Kod tih inficiranih osoba mogu se razviti boginje, ali do razvoja zostera neće odmah doći. Osoba nije zarazna pre pojave plihova, a zarazna je sve do pojave kraste.

Najčešći uzroci pojave zostera su trauma i stres kada takođe dolazi do slabljenja imunog sistema organizma.

Najopasnije po zdravlje je ako infekcija zahvati oko jer to ozbiljno može uticati na vid pa i uzrokovati slepilo ako se na vreme ne sanira. Obavezno, u tom slučaju kada je zahvaćen deo lica,  treba  potražiti pomoć oftamologa kako bi se sprečile komplikacije.

Herpes Zoster – Terapija

Zoster je mučna i dosadna bolest, ali je retko opasna po život. Ako je dobijete očekujte nekoliko nedelja bola dok se telo i njegov imunitet ne izbore sa virusom. Preporučljivo je piti preparate vitamina B grupe kao što su B1, B6, B12, bar desetak dana. Lekari će preporučiti najbolju terapiju antibioticima ili analgeticima, zavisno od stanja pacijenta i zahvaćenih mesta, obično i kreme, masti ili pudere. U svakom slučaju najbolje moguće što u tom slučaju mogu. Ako je zahvaćeno oko mora se redovno ići na oftamološke kontrole.

Zoster obično spontano prolazi posle par nedelja, a ako se dijagnostikuje na vreme mogu se koristiti antivirusni lekovi koji sprečavaju širenje i razmnožavanje virusa. U slučaju da je zahvaćeno oko najčešće se prepisuju kortikosteroidi i antivirusni lekovi. Komplikacija koja se najčešće javlja je postherpetična neuralgija koja se manifestuje bolom, utrnutošću, svrabom, a koji traju i posle povlačenja svih znakova na koži. Obično stariji pacijenti imaju ovaj problem. Ako na vreme dobiju adekvatnu terapiju izbeći će ovu komplikaciju.

I još jedna napomena. Mora se voditi računa da obolela koža uvek bude čista i suva, ne sme se češati niti se smeju probijati plihovi. Oboleli bi trebalo da izbegavaju kontakt sa trudnicama i malom decom da ih ne bi zarazili virusom.

Herpes Zoster – Lečenje Prirodnim putem

Preporučljivo je da se jedu kruške ili pije sok od nje u period dok je organizam zahvaćen virusom.

Ulje timijana ili čajevca pomešano sa tinkturom od lavande i četiri kašike vode  treba nanositi više puta dnevno na obolelo mesto.

Soja i potočarka treba da se konzumiraju u što većim količinama kada se herpes zoster pojavi jer sadrže određene aminokiseline koje su se dobro pokazale u ublažavanju simptoma ovog virusa. Mogu se koristiti i tablete od soje koje su takođe efikasne.

Pasta od sirćeta i meda takođe se može utapkati na obolela mesta.

I pasta napravljena od praška za pecivo i vode će umanjiti svrab, a i pomoći kod isušivanja plihova. Takođe i pasta od gorke soli i vode  takođe pomaže.

Maslinovo ulje, soda bikarbona, alkalna ishrana, led, topla voda, takođe određenom primenom olakšavaju stanje koje izaziva herpes zoster.  Strpljenje i smanjenje stresa dva su važna faktora u borbi  ka ozdravljenju od ove veoma neprijatne bolesti. Pošto posle herpes zostera mogu ostati ožiljci na koži savetuje se da se tretiraju preparatima od nevena ili samom biljkom ili mašću od gaveza.

KREMA ZA UBLAŽAVANJE BOLA: Kapsaicin koji se nalazi u ljutoj paprici jedan je od najboljih lekova za lečenje postherpesne neuralgije. On pomaže tako što blokira bolove koji dolaze iz živaca. Krema na bazi ovog proizvoda je izuzetno delotvorna, ali isto tako možete umešati prah crvene paprika u bilo koji losion za kožu dok ne dobije ružičastu boju. Tu smesu laganim tapkanjem nanesite na kožu. Prvo je probajte na malom obolelom delu da ne bi došlo do neke reakcije.

Herpes Zoster – Lečenje Biljem

Priroda se pobrinula da i za ovu boljku ima lek. Jedan od njih je matičnjak.

Matičnjak ili limun trava ima dejstvo na viruse iz porodice herpesa ,Koristi se i krema na bazi matičnjaka, a i čaj o dove biljke. Čaj se nekoliko puta dnevno treba naneti vatom ili tuferom na obolelo mesto, a pravi se tako što se dve kašike osušenog lista matičnjaka preliju šoljom ključale vode.  Matičnjak u kremama može postići skraćenje vremena lečenja za nekoliko dana.

Aloe vera pomaže da se smanje plihovi. Može se koristiti i sveža biljka.

Kinesku angeliku Kinezi koriste protiv menstrualnih bolova, ali i koren ove biljke koriste za lečenje herpes zostera. Koristi se tinktura ili pak čaj. Preporuka je da je trudnice ne koriste.

I sladić je vrlo efikasan lek u borbi sa herpes zosterom. Koristi se krema od ove biljke nanošenjem na zahvaćeno područje, ali se isto tako koristi i njen čaj. Koren sladića je od davnina poznat po sastojcima koji imaju jak uticaj na viruse.

I izmrvljeni cvetovi nevena takođe pomažu kada se nanesu na obolelo mesto.

I konzumiranje zelenog čaja pomaže organizmu u slučaju herpesa jer sadrži antioksidante koji su delotvorni i u ovom slučaju. Zeleni čaj može biti i preventiva da se spreči pojava herpesa.

Osim svih ovih preporuka i recepata na biljnoj bazi izuzetno je važno da se oboleli što više odmara da bi se imunološki sistem mogao što bolje braniti od virusa. Obavezno je za vreme trajanja bolesti što češće menjati posteljinu i peškire sa kojima drugi ukućani nikako ne bi smeli da budu u kontaktu jer na njima može biti iscedka iz popucalih ranica. Odeća bi za vreme bolesti trebalo da bude pamučna i što je bitno uvek suva. Normalno se treba tuširati, ali nikako trljati zahvaćena mesta peškirom već se obrisati samo blagim tapkanjem da mehurići ne bi pucali i izazivali infekciju i ožiljke.

Želimo Vam brz oporavak!

 

Save


Podeli ovaj tekst na: