Krofne kao poslastica spadaju u grupu kiselih testa pa ćemo  malo pažnje posvetiti i generalno ovoj vrsti testa koja je začetnik svih ostalih proizvoda koji se od njega prave.

Kiselo testo za krofne

Kiselo testo ili kvas ili predtesto je testo koje sadrži bakterije mlečne kiseline u simbiotskoj zajednici sa kvascima. Ovi mikroorganizmi se hrane šećerima iz brašna žitarica dovodeći tako do procesa spontane fermentacije. Kiselo testo se postupkom kišnjenja koristilo u prehrambenoj industriji  i to u najvećoj meri u proizvodnji hleba. Kiselo testo se održavalo premesivanjem kiselog testa uz dodavanje brašna i vode.

I ako ovaj postupak nije pogodan za proizvodnju velikih količina hleba jer je spor i dugo traje, ipak veliki broj pekara u Evropi i Severnoj Americi i danas koristi spontanu fermentaciju kiselog testa.

Upotreba divljeg kvasca u fermentaciji testa koristi se od početka ljudskog postojanja. Pre drugog svetskog rata u pekarama u Srbiji hleb se proizvodio na ovaj način i postojale su posebno obučene zanatlije koje su nazivali majadžije koje su proizvodile kiselo testo. Posle drugog svetskog rata povećana je potražnja za hlebom, a bilo je i potrebno smanjti vreme proizvodnje pa je ovaj način napušten i u industriji se za podizanje testa koristi industrijski ili drugačije nazvan pekarski kvasac. Primenom pekarskog kvasca skraćuje se vreme dokisavanja i nekoliko sati, a ne gubi se na kvalitetu hleba.

Žitarice koje se koriste za pripremu hleba i drugih proizvoda ove vrste su dobar izvor kalijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i fermentacija testa kvascem ne umanjuje njihovu vrednost.

Pravljenje tj. mešenje kiselog testa u domaćinstvu neće biti bauk ako naučite neka osnovna pravila i poštujete ih. Prvo morate biti strpljivi, to je osnova svega, a onda će masne pogače, krofne i ostali specijaliteti  biti često na vašoj trpezi. Treba da znate da svež kvasac ne sme da dođe u dodir sa solju, masnoćom ili previše šećera jer testo neće narasti. U slučaju suvog kvasca iz kesice ovo pravilo ne važi jer se on odmah pomeša sa svim sastojcima. Osim strpljenja tj. vremena za kiselo testo vam je potrebna i toplota i uspeh je zagarantovan.

Testo koje je osnova za sve ostalo se sastoji od brašna, kvasca, malo šećera, mlakog mleka ili vode sa mogućim dodacima jaja i maslaca ili ulja. Ceo proces pravljenja kiselog testa za sve prilike pogledajte ovde: Recepti za Kisela Testa

Sve što vam je potrebno za uspešno kiselo odnosno dizano testo su toplota i vreme –  uspeh je zagarantovan.

Kako se prave krofne?

Poseban izazov za domaćice je pravljenje krofni.

Krofne su vrsta kolača koji se peče u tiganju na ulju ili masti i potiče od nemačke reči krafen koja ima isto značenje. Mogu biti u obliku loptica ili u obliku kolutova.

Postoji mnogo recepata za krofne, ali osnova je ista, pravi se od masnog testa sa kvascem. Za posipanje se koristi običan ili prah šećer, džem ili marmelada, a danas je popularna i krofna sa prelivom os čokolade. Postoji još jedna krofna, a to je princes krofna, sličnog je naziva ali se one prave od drugačijeg testa i peku se a ne prže u vrućem ulju.One se pune kremom od žumanaca i mleka ili od pudinga.

Najbolje krofne – recept

Berlinska krofna ili Prava domaća krofna, kako je mi znamo, se peče u dubokom ulju ili masti. Veličine je pesnice i puni se džemom od šljiva, a u nekim drugim područjima džemom od kajsija. Posipaju se prah šećerom.

Recepti su pravljeni za određene količine pa se naravno i količina sirovina razlikuje. Evo jednog recepta, a i drugi su vrlo slični.

Potrebno je:

 • 750 grama brašna
 • deci ulja
 • 4 kašike šećera
 • jaje
 • žumance
 • pola litre mleka
 • kocka svežeg kvasca
 • malo soli
 • šećer u prahu
 • kesica vanillin šećera
 • ulje ili mast za prženje

Kako se prave domaće krofne?

Kvasac se izmrvi i  rastopi u 1 dcl toplog mleka sa malo šećera i malo brašna da naraste. Posebno umutiti jaja sa ostatkom mleka, šećera i soli pa dodati nadošao kvasac. Zatim dodajte ulje I brašno uz mešanje varjačom. Testo ostavite na toplom da dvostruko naraste pa ga premesite. Onda ga razvucite na debljinu od 1 cm i čašom ili modlom vadite krofne. Čašu uvek malo zamočite u brašno da krofne lakše ispadaju. Krofne ostavite još pola sata da narastu pa ih pržite u vrelom ulju ili masti. Gornju stranu krofne koja je narasla stavljate u ulje. A posle okrenete. Kad ih izvadite pospite ih prah šećerom ili po želji stavite džem.

Krofne koje se peku u rerni – Krofne iz rerne

U poslednje vreme često se reklamiraju krofne koje se ne prže već peku u rerni, priča se da  su fantastične, a vreme pripreme je duplo kraće.

Za njih vam je potrebno:

 • 40 grana tj. kocka svežeg kvasca
 • 900 grama oštrog brašna i 100 grama mekog za premesivanje i oblikovanje
 • 4 cela jajeta
 • 300ml jogurta
 • 200 ml vode
 • 150 grama šećera plus 150 da se krofnice uvaljaju
 • 150 grama margarina, plus 100 za premazivanje.

Krofne iz rerne recept

Kvasac se razmuti sa kašikom šećera u mlakoj vodi, a u vanglu sipate oštro brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin. Kada kvasac odstoji par minuta dodate i njega u vanglu. Sjedinite testo varjačom da bude mekano  lepljivo. Izradite dobro varjačom i ostavite sat vremena da se udvostruči. Mekim brašnom posuti radnu površinu  i kad je testo naraslo istresti ga i premesiti laganim pokretima. Ponovo posuti radnu površinu pa testo razvući na debljinu od 1,5cm. Čašom se vade krofne i slažu u pleh koji je premazan margarinom.. Napravite veći razmak između krofni jer će tokom pečenja narasti.

Pre pečenja krofne treba i u plehu da odstoje oko 15 minuta, a rernu tad uključite na 180 stepeni. Tek tada vadite čašom drugu turu  da vam ne bi prekisle. Kad se rerna zagreje stavite prvu turu na pečenje. Pecite ih dok ne dobiju svetlo braon boju. Dok se one peku otopite ostatak margarina pa kad ih izvadite iz rerne odmah ih njime premažite I uvaljajte u šećer ili ako volite u mešavinu šećera i cimeta.

Posne krofne

U slučaju da je vreme posta postoji recept i za posne krofne koje se po rečima onih koji su ih probali  ni malo ne razlikuju od standardnih. Za njih vam je potrebno 250 ml mlake vode, kocka kvasca, pola kilograma brašna, 50 grama biljne masti ili margarina, dve kašike šećera, šećer u prahu, dva vanillin šećera. Postupak pravljenja je potpuno isti.

Saveti za savršene krofne 😋🍩

Postoje i određeni saveti pri pečenju krofni.

 • Ulje ne treba da  bude baš previše vrelo. Proverite je ubacivanjem komada testa pre nego što počnete da pečete krofne. Idealna temperature ulja ili masti je ako se oko testa počinju stvarati mali mehurići. Ukoliko testo odmah potamni ulje je prevruće i tada ga treba ohladiti tako što ga sklonimo sa vatre, pa dodamo malo hladnog ulja ili smanjimo temperaturu.
 • Kad god spustimo krofne u ulje, poklopite i držite tako dok se krofne ne naduvaju pa skinite poklopac, okrenete i pržite bez poklopca. To se radi da bi krofne dobro narasle, a ipak unutra ostale šuplje i da bi dobile beli pojas. Ako želite da dobijete krofne koje nisu šuplje testo razvijte deblje od 1 cm.
 • Još nešto bitno. Krofne treba da plivaju u ulju nikako da dodiruju dno.

 Za koji god se recept opredelili nećete pogrešiti. Krofne su krofne! A odavno ih sigurno niste pravili!

 

Save


Podeli ovaj tekst na: