Susam se uzgaja već više od 5000 godina, a Mesopotamija  je bila prva oblast gde se ova moćna biljka gajila i odakle se širila na ostatak sveta. Susam negde zovu i sezam, a latinski naziv mu je Sesamum indicum. Jednogodišnja je biljka koja za pet meseci može dostići visinu i do dva metra. Plodovi su joj mahunasti, a semenke su izuzetno nutricionistički bogate, beru se zrele, a onda se suše. Gaji se zbog semena i to najviše u  Kini, Indiji i Sudanu.

Seme susama sadrži do 60% ulja koje se upotrebljava za kuvanje, salate, za proizvodnju margarina. Seme takođe sadrži dosta proteina i omiljena je namirnica u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Posebno se često upotrebljava u pekarstvu za posipanje peciva. Susamovo ulje je dobro kao prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora. Smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a dobro je i za saniranje povreda, akni, čireva, opekotina. Za njegovo lekovito dejstvo protiv ćelavosti, peruti, ali i zubobolje i zujanja u ušima, išijasa i poremećaja u dojenju znali su i stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi.

Susam kao začin se odomaćio i na našim prostorima i koristi se na razne načine, za mnoga tradicionalna jela, kolače slatkiše, namaze, hleb i peciva gde predstavlja jedan od najvažnijih sastojaka. Susamovo ulje se zbog svojih kvaliteta često koristi umesto maslinovog.

Susam kao lek

Seme susama sadrži veliku koncentraciju fitosterola koji po hemijskoj strukturi liči na holesterol, a ima moć da redukuje nivo holesterola u krvi, poboljša imunitet i smanji rizik od nekih oblika carcinoma. Bitno je da ga dovoljno ima u ishrani.

Susam je bogat gvožđem i dovoljno ga je uneti 50 grama da bi se dnevna potreba ovog mineral u organizmu  čoveka zadovoljila. Susam sadrži i kalcijum, mangan, bakar, magnrzijum i selen, a od vitamina sadrži vitamin E koji je dobar antioksidans i štiti ćelije od starenja, tumora, srčanih bolesti. Sadrži tiamin B1, piridoksin B6, niacin, folnu kiselinu i riboflavin. Sadrži i sezamin koji štiti jetru od oksidativnih oštećenja, utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska i povećava nivo vitamina E. Sadrži još i protein i omega 6 masne kiseline koje su takođe veoma korisne za čovekov organizam.

Susam u ishrani je čistač organa za varenje pa i ako je nekad težak za osetljiv stomak, treba ga povremeno konzumirati. Pre korišćenja treba ga propržiti na tihoj vatri. Susam leči bolje od bilo koje žitarice pa je preporučljivo uvrstiti ga u ishranu na bilo koji način.

 

Postoji više vrsta susama, crni susam, beli, crveni, smeđi, ali koji god koristite, svom organizmu činite veliku stvar. Smeđi i crni susam na tržište stižu neoljušteni, a beli može biti neoljušten ili u obliku paste koja se zove tahini (susam pasta).

Nema dela tela gde susam ne može pomoći. Susamovo ulje ublažava iritacije kože, usporava process starenja, isušivanja i preranog stvaranja bora. Preporučuje se još i kod slabe prokrvljenosti tkiva i slabe cirkulacije. Ublažava menstrualne bolove i ublažava simptome PMS-a. Kalcijum koji se nalazi u susamu daje čvrstinu kostima pa se preporučuje obolelima od osteoporoze.

Susam – Za šta je sve dobar?

Iako ga najviše koristimo kao začin ili samo malo pospemo po pecivu, susam ima enormne zdravstvene benefite po naš organizam kojih nismo ni svesni. Pored visokog sadržaja kalcijuma pa samim tim dobrog delovanja na naše kosti, susam pomaže kod migrena, povišenog pritiska, kašlja, hemoroida, visokog holesterola i još mnogih drugih boljki.

SUSAM I JOGURT ZA KALCIJUM: Osobe kojima nedostaje kalcijum treba da jednu kašiki ovog semena potope u 0,5 dcl jogurta, ostave da prenoći i ujutru pojedu na gladan stomak. Ovo koristiti jedan vremenski period bez preskakanja.

PROTIV HEMOROIDA: Za problem sa hemoroidima samelje se kašika susamovog semena i u to doda dve kašike vode, pa se meša dok se ne stvori pasta i onda se doda kašičica putera. Ovu smesu namazati na tost hleb i pojesti.

SUSAM I MED ZA JAČE KOSTI: Jedna mešavina susama je veoma poznata i korisna. U davna vremena koristila se da pomogne ženama da poboljšaju funkcije svojih reproduktivnih organa. To je mešavina susama i meda koja predstavlja odličan izvor gvožđa, mangana, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfata, omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Med i susam čine čuda za naš organizam leče razne bolesti i umiruju organizam. Ova mešavina je toliko zdrava da ni jedan dan ne bi smeo da prođe bez kašičice meda i susama. Koristeći ovu mešavinu možemo ublažiti bolove u stomaku, a posebno menstrualne. Kosti će nam reći hvala ako ovu mešavinu uvrstimo u našu svakodnevnu ishranu.

SUSAM ZA POTENCIJU: U zemljama porekla poznat je kao jak afrodizijak, a i na njegovoj bazi prave se napici za potenciju. Napitak se pravi od iste količine semena susama i maka, sa malo semena koprive, luka i šargarepe i kašikom šećera. To se samelje u prah i kašičica smese se rastvori u čaši vina i polako pije.

MELEM ZA OPEKOTINE: Kada su opekotine u pitanju potope se dve kašike semena u čašu vode i stavi se da ključa par minuta, pa se procedi i ostavi da se ohladi. U hladan čaj se umoči vata i njome se prelazi preko opekotina nekoliko puta dnevno.

ZA JAČE ZUBE: Osim svih pozitivnih osobinakoje smo naveli, susam jača zube i deluje na zdravlje usne duplje, zuba i desni. Jača zube, smanjuje upale i infekcije, jača zubnu gleđ, a i deluje na izbacivanje toksina iz tela.

VISOK KRVNI PRITISAK: Susam jača kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, a i snižava krvni pritisak i generalno sve što susam sadrži koristi našem organizmu i jača ga. Jedan je od pomagača obolelima od raka dojke, raka debelog creva, raka grla, ka ozdravljenju.

KOLAČ OD MEDA I SUSAMA ZA KOSTI:Postoji i recept  za kolač od meda i susama koji je star 6000 godina. Jednostavan je za pravljenje pa ćemo vam ga ponuditi. Med i susam jačaju koštanu srž, stimulišu mentalne funkcije, povećavaju fizičku izdržljivost, a utiču i na lepotu, sjaj kose i kože.

300 grama susama se samelje u električnom mlinu za kafu da se dobije pasta koju pomešate sa medom. Od te mase napravite kuglice i stavite ih u frižider da se zalede pa jedete kad želite. Zameniće vam slatkiše i očistiti organizam.

NEDOSTATAK KALCIJUMA: Postoji još jedna kombinacija susama, ali ovog puta slana. Susam izgnječite u avanu i dodate mu morsku so pa time solite jela. Tako ćete dobiti dnevnu dozu kalcijuma koja je potrebna svakoj ženi.

LEK ZA MIGRENU: Susam je dobar i u borbi protiv migrene. Dve kašike susamovog ulja se pomeša sa 10 kapi etarskog ulja od bora i eukaliptusa, zagreje se i promeša. Natopite krpu ovim uljem,  stavite na glavu i mirujte pola sata.

PROTIV ZATVORA: Ako imate problem sa zatvorom kašičicu samlevenih semenki bundeve pomešajte sa 3 kašičice mlakog ulja od susama i uzmite na prazan stomak najviše dva puta dnevno.

PROTIV KAŠLJA: Za infekcije disajnih organa i kašalj takođe postiji rešenje od susama. Prelijete čašom ključale vode kašičicu semena susama i ostavite dva minuta da kuva. Dodati kašičicu lanenog semena, pola kašičice soli i kašiku meda, promešati i poklopiti pa kad se ohladi procediti i piti nekoliko gutljaja pre spavanja.

SUSAMOVO ULJE ZA MAŠAŽU BEBA: Razna istraživanja pokazuju da masiranje dece susamovim uljem poboljšava njihov rast i san nakon masaže.

Susam bi trebalo uvrstiti u naš život i prihvatiti ga kao pristupačan i jeftin lek koji uz redovno korišćenje može spasiti život, kao i beli luk, kurkuma ili med.

Nekoi naučnici smatraju da je seme crnog susama zdravije od svetlog i da bolje rešava problem sa bubrezima i jetrom, pa i da sadrži više kalcijuma i protein, gvožđa, magnezijuma. Bez obzira za koju se vrstu susama odlučite vašem organizmu će prijati jer su sve njegove vrste izuzetno korisne i poboljšavaju vaše zdravlje i pomažu kod mnogih boljki  koje ga narušavaju.

 

Save

Save


Podeli ovaj tekst na: