Pomelo se naziva kraljem citrusnog voća. Neverovtno je koristan, a istovremeno je sočan i ukusan plod. Ljudima je poznat  4000 godina unazad, a njegovim gajenjem prvo su počeli da se bave kinezi. Konzumacija pomela u Aziji se pretvorila u strogu tradiciju, pa danas republika Kina ima čak izgrađen državni program za upotrebu ovog voća. Nije ni čudo kad se zna koliko  pozitivno utiče na ljudski organizam.

Pomelo voće : Drvo i plod

Pomelo je večno zeleno drvo, ima ogromne citrusne plodove, koji prema svojoj razmeri spadaju u krupnije citruse. Plod pomela je okrugao, a kora mu je često debela. Što je plod zreliji, njegov je omotač tanji. Kad plod sazori ima jako izraženu žutu boju kore, a nezreli pomelo je obično zelenkaste boje. Pretpostavlja se da je pomelo ili Citrus maxima ili Citrus grandis, predak grejpfruta. To nije hibrid već posebna vrsta. Pomelo nije kiseo, slatkastog je ukusa i malo je čvršći od grejpfruta. Često ga nazivaju i tajlandskim ili kineskim grejpfrutom. Kora pomela je deblja nego kod ostalih citrusa, sloj ispod kore je sunđerast i beo i gorkog je ukusa. Plod može biti težak jedan, dva, ali i pet kolograma.

Ovo tropsko voće ima tri varijante, belu rozu i crvenu, gde su plodovi roze i crvene slađi od plodova bele vrste. Pomelo sadrži veliku količinu vitamina C, značajnu količinu karotina, kalijum, folnu kiselinu. Pomelo se u ishrani uglavnom koristi u svežem stanju, ali se od njega mogu praviti i sokovi. Za izradu džemova se koristi kora pomela, a ceo se koristi i za pripremu slatkih jela i dezarata, naročito u Aziji. Koristi se za voćne salate, a i kao dodatak salatama od povrća. U slučaju nedostatka grejpfruta ili pomorandže i ananasa u mnogim receptima im može biti zamena. Na sobnoj temperature plodovi pomela mogu stajati nedeljama, a u frižideru i mesecima.

Za šta je dobar Pomelo?

Kinezi pomelo voće koriste za jačanje pluća i slezine, od njega prave lekovite preparate. Semenke, cvetove, zrele kore i komade mladog voća obično osuše i tako ih koriste. Koriste ga za lečenje kašlja, kod povraćanja, otrklina, problema sa varenjem, trovanja alkoholom, kod oslobađanja od sekreta  kod prehlada. Kod Malajaca je poznat kao lek za bolove u stomaku, edema i za eliminaciju respiratornog sekreta. Prokuvano lišće se koristi za pravljenje losiona koji se koriste za otekline i čireve. Plodovi pomela se koriste za snižavanje povišene telesne temperature, a služe i kao pomoćna terapija kod šećerne bolesti, povišenog pritiska, astme.

Pretpostavlja se da je zbog svoje gorčine pomelo dugo bio konzumiran samo na Indonezijskom poluostrvu, ali pre desetak godina evropski stručnjaci su stvorili nove sorte, koje već nekoliko godina daju prinose, nisu toliko sočne, ali su dosta slađe, i pritom se skoro ne oseća kiseo ukus. To je sigurno jedan od raloga  što  pomelo brzo dobija popularnost i nailazi na dobar prijem i na zapadnom tržištu.

Kako se jede Pomelo voće?

Kod nas se pomelo uvozi od pre desetak godina, a sve je popularniji. Do tada ovo čudno i jedinstveno voće nije moglo da se nađe lako po pijacama i  u supermarketima. Prodaja mu je  slobodna i dostupna, cena mu varira, i često se prodaje i sa fiksnom cenom po komadu.  Svetložuti veliki plodovi su najbolji i najkorisniji za ishranu. Često se uvoze nedozreli plodovi pomela, kao komercijalni trik, ali i zato što je je pomelo izdržljivo voće. Ako kupite nezreo plod, možete da ga ostavite do nedelju dana, da omekša i da se pojačaju ukusi i njegovi hranljivi kvaliteti.

Pomelo se uglavnom konzumira kao sveže voće, dakle oljuštite ga i jedete kao i pomorandžu. Može se dodati nekim voćnim salatama. Koristite ga i za voćne sokove, vrlo je ukusan. Ako želite da dobijete egzotičniji ukus jela, dodajte pomelo u salatu sa povrćem ili morskim plodovima ili kao dodatak u salate uz jela od ribe.

Još jedan način da se pomelo jede je i kandirani pomelo. Oni koji su ga konzumirali kažu da je prelep. Bogat je vitaminima kao i u svežem obliku. Ima specifičnu zelenu boju pa može poslužiti i kod ukrašavanja poslastica. Osim što lepo izgleda daje i specifičnu aromu poslastici.

Pomelo za zdravlje

Pomelo je bogat eteričnim uljima, antioksidansima i vitaminom C. Korisan je u borbi sa virusnim oboljenjima, sadrži lipolitički ferment koji pomaže usvajanje belančevina i tako je dobra hrana za sportiste. Osim toga ima i antibakterijska svojstva, a njegov sok se može koristiti za lečenje hipertenzije jer smanjuje krvni pritisak. Pogodan je i za dijete za mršavljenje, a deluje i profilaktički protiv kancerogenih oboljenja.

Redovnim korišćenjem pomela u ishrani poboljšaćete svoje zdravlje, a čaj od pomela se čak koristi i kao preventive protiv ptičjeg gripa. Kinezi ga smatraju idealnim za imuni sistem i zahvalni su mu na svim blagodetima koje im daje. Tako za Novu godinu daruju pomelo kao simbol blagostanja i prosperiteta, a u preduzećima u Kini često se održavaju takmičenja u brzom jedenju ove voćke. Tajlanđani pomelo smatraju lekom protiv astme i tuberkuloze i borcem protiv raka i inspiratorom njihovih života.

  • Korisna svojstva ovog ploda su da ojačava imuni sistem, brani od prehlade i brojnih alergija.
  • Pomelo  sadrži dijetetska vlakna koja su korisna za pravilan rad creva i sprečava dijareju.
  • Kora pomela je bogata bioflavonoidima koji su vrsta antioksidanasa koji sprečava pojavu malignih bolesti creva i pankreasa, kao i rak dojke. Pomelo reguliše nivo estrogena i tako pomaže obolelima da se kancer neširi.
  • Pomelo je pogodan za negu lica i kože, a redovno konzumiranje smanjuje nagomilavanje melanina u porama kože. Smatra se prirodnim borcem protiv starenja.
  • Pomelo pomaže  stimulaciju rasta kose i eliminiše višak masti sa površine kože glave. Uklanja perut  i vraća kvalitet kose koja postaje gušća, jača i sjajnija.

Što se tiče nepoželjnih dejstava velika količina vitamina C može kad se kombinuje sa kalijumom da smeta osobama koje imaju problema sa jetrom i bubrezima i obolelim od hipotenzije. Pošto snižava pritisak mogu se javiti pospanost, blaga vrtoglavica, učestalije mokrenje.

Kako se gaji Pomelo voće?

Verovatno vas zanima kako se može gajiti pomelo.

Koštice pomela treba dobro oprati i osušiti i ne saditi ih odmah. Posle dva tri meseca stajanja na suvom mestu staviti seme u teglu i sipati toplu vodu. Držati ga u tegli do dva dana. Posle toga staviti kokos humus u vruću vodu desetak minuta. Kada nabubri u njega pikiramo seme. Stavimo ga u visoku providnu plastičnu posudu i poklopimo providnim plastičnim poklopcem. Otvarati posudu svak drugi dan i držati je tako oko tri sata.  Ako je humus suv malo ga zaliti. Kad seme pusti klice i one dostignu 7 cm, presadite ih u posudu za cveće. Kada stabljike porastu do 20 cm i koren ojača, možete ih razdvojiti i staviti u posudu sa peskovitom zemljom. U prvoj ili drugoj godini stabljika se kalemi, a može se upotrebiti drvo istog ploda. Takodje,možete kupiti i sadnicu u nekom od rasadnika.

Pomelo recepti

Predlažemo vam i jednu poslasticu koja se pravi od pomela i kumkvata tj. kineske pomorandže. Potrebno za ovaj desert je:

  • jedan pomelo
  • oko 20 komada kumkvata (imate na pijacama, izgleda kao vrlo mala duguljasta pomorandža)
  • dve limete
  • dve kašičice šećera
  • jedna kašičica gustina.

Priprema se tako što se kumkvat iseče na pločice, a pomelo očisti od spoljašnje i unutrašnje kore. Limete se iscede pa se taj sok sa šećerom, čašom vode i kašičicpm gustina stavi na vatru i kuva. Kada dostigne željenu gustinu, ohladi se i stavi u čašu, malo voća, malo umaka dok se sva količina ne potroši. Sve se dobro ohladi pre konzumiranja. Egzotično je i osvežavajuće, probajte!

Nadamo se da smo vam malo približili ovo čudno i nesvakidašnje voće i da ćete ga uvrstiti u dvoju ishranu, a možda ga i posaditi u dvorištu. Korisno je i lepo pa zašto da ne! Volite slatko i voćno? Napravite slatko od dunja na starinski način uz naš recept!

Save


Podeli ovaj tekst na: