Kuća ili stan su naša oaza mira, dom gde ispoljavamo sve svoje emocije i osećanja. Volimo da nam je u njemu udobno, prilagođavamo ga svojim potrebama, u stvari ugađamo sebi. Naravno da volimo da je sređen, uredan, moderan, sa kvalitetnim nameštajem, jednom rečju, skockan.

E, za to nam je potreban i novac jer to sve košta, pa brzo odustajemo od ulepšavanja svog gnezda. Ipak postoje mnoga jeftinija  rešenja da svoj dom osvežite, preuredite i da on izgleda kao nov. Uredjenje stana i svaka promena u njemu unosi živost i raspoloženje.

Saveti za besplatno uredjenje prostora

Uz nekoliko ideja  i malo truda, vrlo lako možete preurediti svoj dom. Postoje sigurno neke stvari koje ste nekad odložili u neku ostavu jer vam nisu odgovarale, a sada vam mogu poslužiti da kreirate svoj lični,  upečatljiv dekor. Kao i garderoba i nameštaj se menja, vraćaju se u modu neki komadi koji su se koristili pre izvesnog broja godina, samo malo ulepšani i sa novim detaljima.

 • ISKORISTITE OSTATKE FARBE: Ako imate staru farbu koja vam stoji beskorisno u nekoj ostavi, iskoristite je za osvežavanje delova svog nameštaja. Trpezarijski sto i stolice  možete ofarbati i dati im novi sjaj. Takođe možete ofarbati stepenište ili ram ogledala. Ako imate farbe življih boja, eksperimentišite kako bi na nekom mestu dobili interesantan vizuelni efekat. Boje imaju veliku ulogu kada je u pitanju uredjenje stana i životnog prostora.

 

 • NAPRAVITE NOVE JASTUČNICE OD RESTLOVA MATERIJALA: Komade materijala ili zavesa koji vam stoje u nekom budžaku iskoristite tako što ćete napraviti nove navlake za jastuke ili stolnjake, a zašto ne i krpe. Kreirajte nove prekrivače na kaučevima, iskoristite različite dezene, budite kreativni, bitno je da se uklapaju u ostatak doma.

 

 • UTOPLITE DOM PORODIČNIM FOTOGRAFIJAMA: Pune su vam fioke porodičnih ili dečijih fotografija, stavite ih u neki stari ram, pojedinačno ili više u jedan ram, povežite ih nekom idejom ili razlogom, biće zanimljivo svima, a i oživećete neke momente u svom životu, biće vam drago. Rasporedite ih na zanimljiva mesta u domu gde će biti vidne za sve koji dolaze u vaš dom.

 

 • PROMENITE RASPORED NAMEŠTAJA BAR JEDNOM GODIŠNJE: Promenite raspored nameštaja u kući. Mi to radimo bar dva puta godišnje i tako dobijemo sasvim novi izgled doma i njegovih prostorija. Osećamo se kao da smo kupili novi nameštaj.  Ako imate mogućnosti za neki novi komad nameštaja, zašto da ne, uklopite ga sa  svojim starim nameštajem, promenite mesto fotelji koja na istom mestu stoji sto godina. Možete i prebacivati nameštaj iz prostorije u prostoriju, efekat je, verujte mi,  kao da je sve novo. Ovom prilikom se možete i rešiti nekih komada koji vam se u datom momentu ne uklapaju, a koji će vam za koju godinu opet biti aktuelni.

 • UKRASNE TRAKE SU POTPUNI HIT: Ako ste ljubitelj retro ambijenta možete na fioke, vrata, kuhinjske elemente, ručke stviti dekorativne trake pa će odisati ženstvenošću.

 

 • OBLOŽITE UNUTRAŠNJOST FIOKA: Ako imate komade starih tapeta iskoristite ih da obložite police ili unutrašnjost fioka, čišćenje će vam biti lakše, a izgled će biti lepši.

 

 • RAZGLEDNICE KOJE BUDE USPOMENE: Osim porodičnih fotografija, na zidu možete napraviti i kolaž od raznih razglednica sa putovanja, vaših ili koje ste dobijali od prijatelja. Probudiće vam lepe uspomene, a u isto vreme i stvoriti topliji ambijent u vašem domu.

 

 • NIŠTA BEZ CVEĆA: Kreirajte cvetne aranžmane u prostorijama, posebno ako imate svoje cveće iz bašte, a radijatore i peći kada ne koristite pretvorite u police, dekorišite saksijama, slikama, ili drugim zanimljivim sitnicama koje volite. Stare staklene flaše ili tegle zanimljivih oblika, ali i obične, iskoristite kao vaze za cveće, pa tako akcentujte različite delove svog doma.

 

 • NADJITE MESTO NOVINAMA: Da vam novine i časopisi ne bi bili svuda po kući koristite platnene ili pletene korpe ili jednostavno napravite od kartonskih kutija i tkanine ili konopaca zanimljive dekorativne korpe za tu namenu.

 

 • ZIDNI SATOVI SU PONOVO U MODI: Još jedan detalj je ponovo aktuelan. Satovi na zidu su ponovo u modi. Oni mogu biti u retro fazonu, okačeni u predsoblje ili neki drugi deo kuće. Ako su stari i malo oštećeni, popravite, ofarbajte, promenite neke detalje na njemu ili ih ostavite baš takve kakvi jesu. Svako sigurno ima priču, tako da će sigurno biti i tema razgovora. Naravno, možete biti i kreativni pa satovima dodati nove delove i detalje,  pa ih tako prilagoditi prostoriji u kojoj se nalaze.

 

 • TRODELNE SLIKE: U poslednje vreme su popularne slike koje dolaze u tri dela, a nisu preterano skupe, pa ako možete, ulepšajte dnevni boravak njima. Najbolje svetske rhitekste znaju da uredjenje stana ne može da prodje bez zidnih ukrasa, bile to slike, satovi ili razne police.

 

 • TEPIH SVETLIH BOJA OTVARA PROSTOR: Ako vam je prostorija mala, vizuelno je možete napraviti većom ako u nju stavite veliki tepih, ako je moguće svetlijih boja jer će tamniji imati kontraefekat.

 

 • POLICE NISU SKLADIŠTE: Police oslobodite od raznih sitnica i gluposti koje ste godinama skupljali i ničemu vam ne služe. Ostavite nekoliko lepih komada koji će tako vašem domu dati sofisticiraniji izgled.

 

Jedan pravi primer kreativne iskorišćenosti prostora

Da ovo sve nije samo pusta priča pokazaću vam na primeru moje sestre koja je svoju sobu uredila tako da ni jedan novi komad nameštaja nije kupila, a soba joj je vrh. Stari nameštaj možete iskoristiti na bezbroj načina. Potrebno je samo malo mašte i vremena.

Najnovije u sobi joj je ležaj koji je kao pola francuskog i ima bar deset godina. Lepim, adekvatnim prekrivačem koji takođe ima iks godina, dala mu je specifičan izgled. Od regala starog bar trideset godina napravila je policu za koju nikad ne bi rekli da je od toga. Skinula mu je zadnju stranu, polegla tako da su joj police postale uspravne, malo ofarbala adekvatnom bojom oštećena mesta i napravila nešto izuzetno.

Pošto je arhitekta, neke svoje makete koje je radila  tokom školovanja lepo je uklopila u te police, a na policu stavila saksijsko cveće koje ona voli u kombinaciji sa predmetima koji njoj znače nešto.

Kupljeni radni sto koji je imala, zamenila je pedeset godina starim  trpezarijskim stolom. Da bih vam objasnila kakav je to sto reći ću vam da je dimenzija, otprilike metar sa sedamdeset, sa karo dezenom na ploči i tankim nogarama. Ona je to išmirglala, ofarbala bojom kojom je htela, na sto stavila malo deblje staklo, a ispod njega menja crteže koje sama crta.

Fotelja u ćošku je stara takođe trideset godina, ali je i nju adekvatnim prekrivačem pretvorila u novu. Umesto tepiha ima stare krpare koje su tkane od debelog kanapa koje su koristile naše babe. Boje je dobro uklopila tako da dominira samo ono što je ona htela.

Ploču koju je skinula sa regala iskoristila je kao platno za slikanje, oslikala nešto adekvatno tom prostoru i stavila na zid. Na podu joj stoji ispravan radio koji je star četrdeset godina i ima velike zvučnike. Svi koji su videli ovo remek delo, oduševljeni su. Najnovije u sobi je laptop na kom pravi najsavremenije projekte.

Zaboravila sam da kažem, garnišle je skinula, stare prozore ofarbala, zavesa nema. Kada uđete u njenu sobu kao da ste u nekom drugom vremenu, sve odiše toplotom i ljubavlju. Jednom rečju, predivno.

Ovo je samo jedan primer uređenja jedne sobe. Svako može sebi urediti životni prostor na način koji želi i bez puno novca samo ako je malo kreativan. Nije stvar u novom nameštaju, stvar je u ljudima koji tu žive, u njihovim emocijama i osećanjima.

Probajte bar jedan kutak vašeg doma da uredite vašom maštom, ljubavlju i voljom. Zadovoljstvo će biti nemerljivo! Recite i Vi sebi : Ma mogu ja to sama!

 

Save

Save


Podeli ovaj tekst na: