Biljka Juka je kod nas poznatija kao Drvo života, a ime je dobila jer joj  iz stabla izbijaju nove mladice. Veoma se lako  gaji, a dugo traje. Juka (latinski naziv Yucca) vodi poreklo iz centralne i severne Amerike. Ime Drvo života potiče od Indijanaca. Još pre 2 000 godina kod njih se koristila kao lek i kao hrana.Ima veoma lep oblika i velike je izdržljivosti pa često u domovima koristi kao ukras za sobe, stepenište, a i prelep je ukras za terase. Drvo života ima debele stabljike na čijim vrhovima se nalaze rozete sa veoma šiljastim listovima.Gajenje juke je vrlo jednostavno. Ova biljka je laka za održavanje, voli svetlost i ukrašavaće vam dom tokom cele godine. Zbog osobine da joj prija svetlost, slobodno je možete potpuno izložiti suncu.

Drvo života – Istorija i simbolika

Juka drvo simbolizuje neraskidivu vezu čoveka i prirode. Zbog svoje sposobnosti stalnog samoobnavljanja mnogi antički narodi su verovali da Drvo života simbolizuje vezu čoveka i prirode i njenu povezanost sa životnom mudrošću i večnim životom. Kelti su prednjačili u tim verovanjima pa su ovu biljku negovali sa posebnom pažnjom, smatrali su da je u njoj sadržana životna energija i da je ova biljka neraskidivo povezana sa Nebom i Zemljom, a Nebo je ovom narodu predstavljalo ulaz u zagrobni život, a Zemlja blagostanje i životnu snagu u ovozemaljskom životu. Antički Sloveni su opet verovali da je ovo Drvo simbol zdravlja i sreće i da se njihove duše nakon smrti zauvek nastanjuju u njegovom stablu pa da tu ostaju uz svoje najmilije večno.

Američki Indijanci su ovu biljku koristili kao popularan lek i hranu i dali joj ime Drvo zivota. Od osušenog korena pravili su brašno za ishranu, a iz mladog korena cedili sok i koristili ga za previjanje rana, kod bolova u mišićima, za otoke i isušivanje bubuljica, kao sredstvo za detoksikaciju.

Postoji oko 50 različitih vrsta Juka koje rastu u prirodi i još mnogo različitih hibrida. Među najpoznatijima su Yucca alifolia koja ima guste sivo-zelene i špicaste listove, Yucca elephantipes, koja može dostići visinu i do 12 metara i Yucca gloriosa, koja ima grozdaste bele cvetove! One vrste koje uspevaju u bašti nemaju stablo nego samo tvrdo lišće, tj lisnu rozetu, koje je dugačko i pri kraju vrlo oštro pa treba biti oprezan kada smo im u blizini.

U prirodnom staništu, iz rozete naraste više od pola metra duga cvetna stabljika sa mnogo zvonastih cvetova. Ne cvetaju sve vrste svake godine jer postoje određeni uslovi za njihovo cvetanje. Neke Juke cvetaju samo jednom tokom života i onda umiru. Za oprašivanje je potreban Jukin moljac i ako ga nema cvetovi ne mogu biti oprašeni pa su zbog toga sve juke u Evropi sterilne. Postoji rešenje i za to, a to je veštačko oprašivanje.

Kod nas se najčešće gaji Gvatemalska juka koja je poreklom iz Centralne Amerike, najotpornija je i najpogodnija za kućne uslove. Kada se mlade biljke uvoze, uzgajanje se nastavlja u specijalnim staklenim baštama i kad dostignu visinu i zrelost prodaju se u cvećarama.

Drvo života : Održavanje

Pošto ovo sobno cvece voli  svetlost morate mu obezbediti sunčano mesto u stanu. Drvo života bi trebalo redovno zalivati od proleća do jeseni i s vremena na vreme je prihranjivati.

Ako imate dovoljno svetlosti na terasi Ili balkonu, leti je možete izneti napolje, prijaće joj. Zimi  će ovoj biljci prijati malo hladnija prostorija (5 do 10 stepeni), mada može da  podnese i višu sobnu temperaturu. Ako je držite na niskoj temperaturi može se desiti i da uvene.

Drvo života – Zalivanje zimi i leti

Kod zalivanja ove biljke se mora voditi računa da se ne preteruje, tj. da se ne zaliva prečesto jer može doći do propadanja i truljenja korena što izaziva uginuće biljke ili u boljem slučaju dug i težak oporavak. Odmah se mora prestati sa zalivanjem i staviti biljku na suvo i svetlo mesto, pa kad se oporavi početi sa zalivanjem. Ako se oporavi, vodite računa o daljim tretmanima i posavetujte se sa stručnjakom.

Leti Drvo života treba zalivati bar dva puta nedeljno i prihranjivati je, dok je zimi dovoljno zalivanje jednom nedeljno bez prihranjivanja.

Ako Drvo zivota  zimi stoji na tamnom ili pretoplom mestu, listovi može se desiti da mu listovi naglo počnu opadati. Tada bi najbolje bilo da drvo zivota juka premestite na svetlije  mesto. Prestanite da je  zalivate kako bi se zemlja potpuno osušila (6-8 nedelja). Posle toga je presadite u novu zemlju i počnite sa zalivanjem.

Zalivanje je obavezno, ali nemojte preterivati jer se biljka može razboleti i koren  će početi da truli.

Drvo života – Razmnožavanje

Juka se uspešno može razmnožavati semenom, reznicama stabljike ili izdanaka. Ako se odlučite za seme, posejte ga na proleće, u martu, i ostavite na toplom i suvom mestu. Kada  počne da niče, presadite je u saksiju veličine od 7 do 9 cm. Nemojte joj menjati poziciju na kojoj se nalazi dok je mlada jer ovo kućno cveće ne voli premeštanje.

Možete skalpelom ili nožem sa matične biljke skinuti novu grančicu (izboj) sa 4 lista i parčetom kore stabla. To je drugi način. Tada je odmah presadite u mešavinu peska i treseta i stavite na toplo mesto pri temperaturi od oko 20 stepeni i  povremeno zalivajte.

Drvo života – Presadjivanje

Što se sadnje tiče ona se  obavlja u veću saksiju, a  kada njeno korenje ispuni staru saksiju presađuje se u novu. Do tada je dovoljno da obnavljate površinski sloj zemlje. Drvo života se  obično presađuje na svake 2 godine, kada je biljka još mlada.  Ako brzo raste nije problem ni da se presadjije svake godine. Bitno je da uvek na dno saksije stavite šljunak ili crepiće zbog bolje drenaže. Veoma je otporna na sušu i nije zahtevna po pitanju kvaliteta zemljišta.Postoje razne vrste Juke i sve su prilagodljive raznim područjima sa različitim klimatskim i ekološkim uslovima. Neke vrste podnose i veoma niske temperature i do -25 stepeni. Ipak, ove koje se gaje u našim uslovima u zimskim mesecima se uvek drže u unutrašnjem prostoru ili u terasama koje su zastakljene, ne sme biti izložena hladnoći i jakom strujanju vazduha.

drvo života

Drvo zivota – Cena

Ako Juku još nemate u stanu možete je kupiti u svakoj cvećari jer je izuzetno popularna biljka.

Cena mlade biljke juke je oko 1.000 dinara, dok su stariji, zreli i visoki primerci dosta skuplji. Prilikom kupovine pazite da rozete budu lepo razvijene i da lišće nije pocrnelo jer je verovatno oštećeno prilikom transporta i da su joj stabljike duboko zasađene u saksiju.

Drvo života i zdravlje

Evo još zanimljivosti o ovoj lepoj i korisnoj biljci. Bogata je saponinima koje podstiču izlučivanje štetnih materija iz creva pa tako bitno utiču na opšte zdravlje i stanje organizma.

  • Primenjuje se i kao korisno prirodno sredstvo za kontrolu holesterola i olakšavanje probave i regulaciju stolice, a vezuju pri tom i ostali sadržaj jakog mirisa čime se uklanja i neprijatan miris stolice.

 

  • Tokom korišćenja dolazi do pojačanog mokrenja jer Juka ima diuretska svojstva pa se preporučuje veći unos voća i povrća bogatog kalijumom. Potvrđeno je i od strane doktora da telo čisti od toksina.

 

  • Može se naći kao ekstrakt u kapsulama koji se pravi kad se stabljika biljke samelje.

 

  • Pobornici tradicionalne medicine tvrde da terapija Jukom može da preporodi organizam, podmladi ga i poboljša psihofizičku ravnotežu. Preparati na bazi Juke zvanično su odobreni i od strane stroge Američke Agencije za hranu i lekove.

drvo života

Sve je ovo verovatno nepoznato za mnoge od vas jer niste ni mogli pretpostaviti kakve blagodeti za organizam ima ova biljka, nama poznata samo kao ukrasna, koja nam ulepšava dom. Sada ćete je verovatno bolje paziti i negovati da vam duže traje!

 

Save

Save

Save

Save


Podeli ovaj tekst na: