Svima je poznato da se frizura dobija oblikovanjem kose na razne načine. To može biti obično šišanje makazama, ali i složena umetnička frizura raznih oblika i boja u koju spadaju i šišanje makazama, farbanje, kovrdžanje, privremeno ili trajno. Za izradu frizure svakog dana se pojavljuju nova pomagala kao što su fen i makaze savremenog tipa, raznovrsne boje za kosu, razni gelovi, uvijači, nove tehnike i razni preparati koji služe za poboljšanje kvaliteta kose i za njenu lakšu obradu.

Ipak mnogi fizički faktori utiču na izgled frizure. Prvenstveno  su to prirodni tip kose, rast kose, oblik lica. Ista frizura ne izgleda isto ako je postoji razlika u kvalitetu kose, njenoj gustini, jačini, debljini dlake. Frizeri se trude da razlike svedu na minimum i da svaka osoba od njih izađe zadovoljna.

Frizurom se nekad može izraziti stav kao što je suprotstavljanje društvenim konvencionalnim normama poput punk frizure ili čirokane.  Može se i naglasiti pripadnost subkulturi kao što je nularica kod skinheadsa. U najvećem broju slučajeva osobe biraju frizure po nekim svojim principima i zbog izgleda koji im se dopada, a ne po nekom društvenom značenju. Presudno je  lično zadovoljstvo onim što vide u ogledalu.

Odaberite savršenu frizuru za Vas

Postoji mnogo vrsta frizura. Kod žena su to bob, trajna, minival, punđa, konjski rep, afro, punk i mnoge druge. Svaka žena bira frizuru koja se njoj najviše dopada, bez obzira na sugestije. Neke žene celog života nose istu frizuru, a neke su sklone njenom menjanju bukvalno svakog dana. O frizurama se može polemisati danima, svako od nas ima svoj ukus i najbitnije je da je svako svojim izborom zadovoljan.

Ono što je zajedničko za sve tipove kose je da razne frizure sa kikama ili riblje kosti izgledaju savršeno!

Ono pravilo da svako pati za onim što nema najbolje je izraženo kod žena i njihovih tipova kose. One koje imaju kovrdžavu kosu volele bi da imaju ravnu, a one koje baš takvu imaju zavide ženama sa kovrdžavom. Mada se sigurno neće složiti sa ovim zaključkom, ali žene sa prirodno kovrdžavom ili talasastom kosom mnogo lakše dođu do dobre frizure jer je njima dovoljno da samo istaknu ono što već imaju.

I žene sa kosom srednje dužine ili sa dugom kosom takođe mogu puno toga sa svojom kosom ako imaju dobru ideju i dobrog frizera. Dobar primer za to je konjski rep koji vrlo lako može biti svečana frizura ako se malo doradi, tj. ako se uzme mali deo kose na vrhu i natapira. Tu su naravno i razne punđe ili punđice zavisno od godina dame, ili pak ratne pletenice koje su sada u modi.

Kratka kosa takođe može biti elegantna ako ste dobro ošišani, pa nekad i nije potrebno nešto posebno raditi. Bitno je da odgovara vašem licu i karakteru. Kratke i srednje frizure su prava stvar za zauzete mame. Sve mogu same da urade ako su samo malo spretne sa četkom i fenom.

Svečane frizure

Postoje frizure koje se nose svakog dana, koje su jednostavne i lake za održavanje, a postoje i frizure koje se prave za razne specijalne prilike, venčanja, mature, kada se želi izgledati najbolje što se može. Te frizure se planiraju u napred, neretko i probaju pre zakazanog događaja da bi bili sigurni u njihov izbor.

Kada je venčanje u pitanju sve se mora dobro isplanirati, do najsitnijih detalja kako ništa ne bi pokvarilo taj uzbudljiv i srećan dan za svaku devojku. Frizura se tim povodom mora složiti ne samo sa karakterom i izgledom osobe već i sa garderobom koju će nositi. Za te prilike je najbolje konsultovati stručnjake.

I frizure za maturske večeri takođe moraju biti dobro isplanirane kao i za venčanje. Naravno da postoje i drugi momenti u životu i posebne prilike kada frizura treba da je besprekorna.  Žene se trude da i svakog dana što bolje izgledaju, da im  frizure budu što bolje i lepše.

 

Frizure za jesen i zimu

Sada kada su krenule kiše, vetrovito i vlažno vreme, puštena isfenirana kosa ili lokne su nemoguća misija. Od vlage kosa spadne ili se ispravi, izlomi se i od frizure nema ništa. Zbog toga se za taj period, a kao svakodnevna frizura preporučuje neka praktična koja ne zahteva puno truda, a deluje uredno i lepo za videti. Uredno pokupljena duga kosa na vrhu glave ili pak u nisku uvijenu punđu pravo je rešenje za jesenje i zimsko vreme. Nećete se postideti ni ako  sa takvom frizurom odete na neko slavlje ili poslovni  sastanak.

Ove jeseni kratka kosa je na vrhu najpopularnijih frizura. Ako neko misli da je kratka kosa jednolična, vara se. Kratka kosa sa dugim i razbarušenim šiškama je hit. Možete joj dodati i popularni ombre ili neprevaziđeni balejaž i izgledaćete zanosno. I seda kosa je u trendu, kao i biserna pa i one izgledaju dobro ako se izabere dobra frizura. Ako baš ne volite drastične promene opredelite se za jednostavnu bob frizuru ili kosi paž.

Danas su u trendu opuštene frizure gde kosa prirodno pada i nema potrebe za feniranjem ili preteranim stilizovanjem kod kuće. I to je prava stvar za svaku zauzetu mamu koja ne može previše vremena da posveti kosi.  Nemojte zaboraviti još jedan detalj. Šminka ne mora uvek biti napadna, ali utisak je bolji, frizura bolje dolazi do izražaja kada je i malo šminke tu! Budite lepe same sebi i zbog sebe svakog dana!

Isprobajte neku novu frizuru!

Često žene nemaju vremena da isprate sve novitete u friziranju, eksperimentišu sa svojim frizerima pa kad nađu odgovarajuću frizuru ne menjaju je jedno izvesno vreme. Internet nudi razne slike različitih frizura koje nose žene različitih lica i oblika glave. To je zanimljivo i korisno i može poslužiti svakoj ženi da približno odredi frizuru koja njoj odgovara.

Ideje za frizure žene dobiju gledajući razne filmove ili serije iz ranijeg perioda. Kao i u modi i muzici i frizure se vraćaju i ponavljaju.  Prvu polovinu šezdesetih karakteriše podignuta kosa, tapiranje, uvojci. Kasnije u modu ulaze duge frizure sa šiškama. Pored frizure i boja kose igra veliku ulogu u dobrom izgledu. Pramenovi i balejaž ili tehnika nijansiranja kose uvek je u trendu. Danas postoje razne tehnike koje se za to koriste. Kosa dobija novi sjaj, deluje svežije i urednije, a vi se osećate kao da uvek imate frizuru.

Duga ili kratka, ravna ili kovrdžava, kosa svakog dana daje mnogo novih mogućnosti za kreativne frizure. Ženama je u krvi da istražuju, menjaju, probaju. Tako je bilo od davnina, tako će biti i u budućnosti. Nova frizura je najbolji način da se unesu neke lepe promene posebno sada na kraju godine kada od Nove očekujemo da bude bolja od predhodne, kao i uvek.

Mnogo je još frizura koje se mogu izabrati i probati. Žene su prezauzete poslom, decom i porodicom pa malo vremena imaju za svoje potrebe. Mora se ipak naći vremena da se izgleda lepo zbog samopouzdanja i ličnog zadovoljstva. Ne moraju frizure uvek biti skupe. Izaberite one koje vam najviše odgovaraju, oko kojih nećete imati puno obaveza, a izgledaćete lepo. Nekad je bitnije da vam je frizura prikladna nego da imate najskuplji komad garderobe na sebi. Ona je u prvom planu, daje prvu sliku o vama prilikom novih susreta, vi se osećate sigurnije i moćnije i naravno lepše!

 

 


Podeli ovaj tekst na: