Nana ili menta (latinski naziv: Mentha piperita) je zeljasta biljka, jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se koristi  i poznata je od davnina u narodnoj medicini. I u savremenoj medicini  je našla primenu i  koristi se protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, za  čajeve i pripremanje eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata.

U našim krajevima nana ima dosta imena: bela, ljuta nana, metva, metvica, paprena metva, popova meta, crna nana… Pored osnovne vrste nane postoji još oko trideset kao što su divlja nana, pitoma nana, engleska nana… Pitoma nana je ekonomski najvažnija od svih vrsta jer sadrži najveću količinu aktivnih lekovitih materija.

Nana, menta ili metvica je omiljena narodna lekovita biljka koja se osim za čajeve koristi i kao začin uz razna jela, a posebno jela od mesa i od divljači. Ima prijatan miris mentola pa joj je odatle i ime. Nana datira još iz 17 veka, prvo se pojavila na Dalekom istoku pa odatle našla put za Evropu i krajem 17 veka se nastanila u Engleskoj.

Nana biljka : Karakteristike i uzgoj

Stabljika nane je visoka oko 50 cm, razgranata je i četvorouglasta. Stabljika i lisne drške su modre ili ljubičasto crvenkaste, posebno u proleće kad niče iz zemlje. Listovi su joj jajasto kopljasti,  tanki, sa gornje strane tamnozelene boje, a sa donje bleđi, dugački 3-9 cm i sužavaju se u drške dugačke do 1 cm. Cvetovi nane su sitni, ljubičasto crveni. Miris nane potiče od lista koji sadrži najviše etarskog ulja i najkorisniji je njen deo. Nanu možete nabaviti u skoro svakoj prodavnici, apoteci ili biljnoj apoteci, u kesicama ili u rasutom stanju.

Sadržaj eteričnog ulja u biljci je oko 1%, a njegov sastav je 50-90% mentola i do 10 % mentona. Osim toga sadrži gorke supstance, tatin i fermente. Eterično ulje nane se koristi u vidu tableta i kapi, a postoji i mentina voda koja je slabijeg dejstva od kapi. Ulje se sa velikim uspehom koristi za lečenje nerava osetljivih na hladnoću. Za spoljašnju upotrebu, masiranjem pomaže kod glavobolje. Za unutrašnju upotrebu se koristi za smirivanje grčeva kod želuca i creva, otklanja nagon za povraćanjem i doprinosi smirivanju napetosti i svih nervoznih smetnji kao što je lupanje srca.

Nana se gaji širom sveta, a kod nas posebno u Banatu, Bačkoj, centralnoj Srbiji pored Morave i Save. Za odgajivače lekovitog bilja nana je najkorisnija jer je lekovita, mirisna, medonosna, začinska i industrijska biljka. Pitoma nana se ne razmnožava semenom već vegetativnim putem stalonima kao i drugi hibridi. Kao jagoda, kad se jednom primi, brzo se širi. Svake godine je treba presaditi na drugu njivu da se ne bi degenerisala i ulivadila. Za uzgoj nane potrebna je najbolja vrtna zemlja. Nana se rasađuje u martu, a za destilaciju etarskog ulja,  bere se po najlepšem vremenu. Mlada nana daje malo mentola, a mnogo mentona. Precvetala daje manje ulja lošijeg kvaliteta, pa se strogo mora voditi računa kada se bere i za koje svrhe. Nana za čaj se bere u junu, julu i septembru.

Nana kao lek

Postoje neka verovanja da se nana kao lekovita biljka koristi barem 10.000 godina. Nana deluje antiseptički, analgetski, antibakterijski, antivirusno i umirujuće i osim što se najčešće koristi za stomačne tegobe rešava i mnoge druge problem kao što su bolesti disajnih puteva, astma i alergija, suzbija upale i infekcije, bolesti zuba i usne duplje, bolesti probavnih organa, glavobolju, gastritis, smanjuje grčeve u želucu i materici, smiruje živce, bolesti žuči, zujanje u ušima, bolesti kože, malaksalost, angina pectoris, poboljšava imunitet, rešava problem sa migrenom i neuralgije, noćno znojenje, poboljšava cirkulaciju i krvotok, pomaže kod mršavljenja, reumatizma i groznice.

Osim toga nana je prijatan, blag i neškodljiv lek protiv gasova,  nadimanja i grčeva, kao i protiv teškog varenja. Nana rešava i problem neprijatnog zadaha.

Još jedno važno dejstvo ove biljke je da ublažava stres jer sadrži dosta triptofana koji stimuliše stvaranje serotonina koji je odgovoran za raspoloženje. Pretpostavlja se čak da ima i antikancerogeno dejstvo jer sadrži perililni alcohol koji je zaslužan za sprečavanje raka debelog creva, kože i pluća.

Postoje mnogi mitovi o nani. Nana je bila poznata i 1000 godina pre nove ere u starom Egiptu. Spominjali su je Hipokrat, Dioskorid, Plinije i drugi antički pisci kao biljku koja je važna za lečenje mnogih bolesti, a Arapska narodna medicina od davnina nanu slavi kao glasnika prijateljstva i vesnika ljubavi. Postojalo je verovanje da nana otklanja i seksualnu nemoć. Nana je u viktorijansko vreme bila symbol čistote.

Postoji grčki mit koji govori kako je Minta bila nimfa, ćerka rečnog božanstva podzemnog sveta koju je progonio pohotni bog podzemlja Had. Svojim blještavim kolima ju je zaslepio, ali ju je iznenadila Hadova ljubomorna žena Perzefona, rasparčavši Mentu na parčiće pa je od njih nastala nana-menta. Druga, pak teorija je da je Had svoju ljubavnicu pretvorio u nanu da bi je spasio od ljubomorne žene.

Čaj od nane

Priprema čaja od nane je jednostavna. Jedna kašika usitnjene nane se prelije sa 2,5 dl ključale vode. Pije se posle jela više puta dnevno. I pitoma i divlja nana imaju slične lekovite osobine, ali neki smatraju da je divlja nana korisnija. Čaj od nane se koristi i za inhalacije.

Nana se ne sme kuvati već se samo prelije ključalom vodom da ne bi izvetrili lekoviti sastojci.

Sok od nane – recept

Poslednjih godina izuzetno je popularan sok od nane. Priprema počinje tako što se listovi nane operu hladnom vodom pa se sitno iseckaju. Tako usitnjenu treba pomešati sa nekoliko kašika šećera i limuntusa i dobro izgnječiti. Sve se prelije sa tri litre vode i ostavi da odstoji 24 časa. Posle tog vremena se procedi kroz gazu, pa u dobijenu tečnost dodate 3 kg šećera, pa opet ostavi 24 časa da odstoji da bi se šećer istopio. Povremeno je treba promešati. Sirup koji je dobijen treba sipati u staklene flaše. Može se sipati i u plastične ako planirate da ga zaledite. Na hladnom i tamnom mestu van zamrzivača može stajati i do dva meseca. Ovaj sok razblažite sa vodom, sa par kapi limuna i kojom kockom leda. Predivno je i zdravo!

Nana – Tinktura i ulje

Eterično ulje nane koje se dobija destilacijom i ima takođe višestruku namenu u lečenju raznih bolesti. Dnevna doza kod unutrašnje upotrebe je 6-12 kapi, a za inhalaciju se uzima 3-4 kapi ulja.

Tinktura od nane se pravi tako što se 20 grama suve biljke prelije sa 100 ml 70% etilalkohola, a uzima se 15-20 kapi.

Nana je izuzetna biljka, vrlo dostupna. Od nje se pored čajeva mogu spravljati i oblozi koji su takođe korisni za zdravlje ljudi. Mnogo kozmetičkih preparata se pravi na bazi nane. Kada berete i sušite nanu vodite računa da uzimate pravu biljku jer ima dosta sličnih koje vam ni u čemu neće koristiti. Prepoznaćete je i po specifičnom mirisu koji druge biljke nemaju.

Iako je neškodljiva, ipak kod težih bolesti, u trudnoći i kod male dece treba se konsultovati sa lekarom kako bi se izbegle neželjene posledice.

 


Podeli ovaj tekst na: