Svi znaju za pivo, ali malo je onih koji su se udubili u njegov sastav i način proizvodnje, pa tako i u činjenicu da je jedan od glavnih sastojaka baš hmelj. Osim toga hmelj je izuzetno zdrav pa zaslužuje da se nađe na našem blogu.

Hmelj se najčešće upotrebljava za proizvodnju piva, kuva se sa sladovinom da bi gorke i aromatske materije prešle u slad. Izdvajaju se belančevine i talože, a sladovina postaje bistra pa se smesa kuva da bi se stabilizovala. Hmelj se dodaje u svrhu ekstrakcije koja utiče na kvalitet piva i posle kuvanja se on odvaja od sladovine. Pivo sadrži više antioksidanasa od crnog vina.

Hmelj biljka – Uzgoj i upotreba

Hmelj je višegodišnja samonikla biljka koja se uzgaja od 8. veka. Prvi pisani tragovi o hmelju su nastali u 7. veku nove ere kada ga je u obliku sirupa arapski lekar Mesua preporučio za čišćenje krvi. Danas se koristi samo industrijski hmelj koji se gaji u velikim količinama za potrebe pivarske industrije. Potiče iz Istočne Evrope, najbolje uspeva na plodnom zemljištu, kao što su černozemi i aluvijalna zemljišta.

hmelj uzgoj

Hmelj je razgranata biljka koja se penje po grmlju i drveću i do osam metara visoko. Listovi hmelja su žuto zeleni,  rapavi na ivici testerasto nazubljeni. Na muškim biljkama se razvijaju prašnički cvetovi, a ženski cvetovi se razvijaju u resama na ženskim biljkama. Šišarke jajastog oblika su plod biljke hmelj. One imaju jak, aromatičan miris, takođe i ukus koji je još i gorak. Brašno koje se istresa iz šišarki sadrži tanine, pektine, kalijumove soli, trimetil-amine, alfa i beta hmeljnu gorku kiselinu.

Hmelj se u ranijem periodu u Srbiji gajio na 1500 hektara, a danas ga ima na samo dvadesetak i to u Bačkom Petrovcu. Postoje ideje i naznake da će se ponovo povećati količina zasada ali je problem novac jer za podizanje novog hmeljarnika treba oko nekoliko desetina hiljada evra. Investicija se vraća za oko sedam godina. Nadamo se da će do toga doći u korist industrije i pojedinca jer je hmelj izuzetno koristan, a i bez njega nema piva koje je omiljeno piće mnogih.

Hmelj kao lek

Najvažniji sastojak hmelja je lupulin koji sadrži oko 50% smole i etarskog ulja, voska i tanina i još nekih baznih jedinjenja. Zbog svih ovih sastojaka smatra se da je pivo zdravo i da ga u umerenim količinama treba koristiti kao lek. Hmelj se godinama koristio kao homeopatski lek, a najbolje rezultate je postigao kod lečenja nesanice, menstrualnih problema i problema sa probavom.

Da bi rešili problem nesanice hmelj možete koristiti na više načina. Jedan je da se koristi čaj od hmelja ili da se pak uzimaju suplementi. Sigurno je da ako koristite hmelj na bilo koji način da bi mirno spavali, nećete ujutru biti bezvoljni niti umorni osim ako ga niste uneli putem veće količine piva. Može se koristiti i tinktura u kombinaciji sa drugim biljkama koje imaju umirujuće dejstvo.

Zanimljivo je napomenuti da se jastuci punjeni hmeljom koriste u nekim zemljama u bolnicama za nervne bolesti jer pomažu kod nesanice i obezbeđujući dobar san.

Hmelj je bogat antioksidansima koji su najjači borci protiv slobodnih radikala koji su glavni krivci starenja i kancerogenih oboljenja.

Zbog valerijanske kiseline, gorkih sastojaka u kombinaciji sa eteričnim uljem deluje kao sedativ i umiruje nervni sistem. Smanjuje nemir i ubrzan rad srca, olakšava nervozu, stres, podstiče san.

hmelj kao lek

  • Koristi se kod problema sa želucem i crevima kao i za povećanje apetita. Preporučuje se kod dijareje, bolesti nervoznih creva, crevnih grčeva i nadutosti. U kombinaciji sa mentom dobija se izuzetno delotvoran lek koji rešava probavu i probleme sa nadutošću.

 

  • Hmelj ima estrogeni efekat pa pomaže kod bolnih i neredovnih menstruacija. Za to je dobar čaj od hmelja koji će olakšati bol i grčeve u stomaku, ali će pomoći i ženama u menopauzi.

 

  • Hmelj je dobar kod gihta i reumatizma jer podstiče izlučivanje mokraće i smanjuje skupljanje vode u telu.

 

  • Lupulin iz hmelja uništava tuberkulozne bacile pokazali su određeni klinički eksperimenti.

 

  • U slučaju da imate problem sa kamenčićima u bubregu ili pesak u bubregu, suplementi na bazi hmelja mogu pomoći. Kamenčići se javljaju zbog viška kalcijuma u organizmu, a hmelj snižava nivo kalcijuma pa tako preventivno deluje na njihov nastanak.

 

  • Hmelj se pokazao dobrim i kod problema sa kožom posebno u slučaju nastanka čireva gde pospešuje zaceljenje. Dobar je i kod problema sa suvom i ispucalom kožom, lošom cirkulacijom i varikoznim venama.

Mešavine čaja sa hmeljom

Ponudićemo vam nekoliko čajnih mešavina za određene probleme. Da bi čaj od hmelja imao što bolje dejstvo dobro je koristiti što svežije biljke pre nego što se ulja potpuno osuše. Gorčina čaja se može smanjti dodavanjem meda ili neke druge vrste prirodnog čaja kao što su nana, kamilica, đumbir.

ČAJ ZA MENOPAUZU. Za žene u menopauzi koristi se mešavina od po 100 grama hmelja, matičnjaka, žalfije i lucerke. Sve biljke treba pomešati pa odvojiti četiri supene kašike koje se preliju ključalom vodom, promešaju i ostave pola sata. Čaj se procedi i pije tokom dana.

hmelj caj

ČAJ ZA MIRAN SAN. Za miran san je potrebno piti čaj koji se priprema od po 100 grama hmelja, matičnjaka, valerijane i kamilice. Dve supene kašike ove mešavine se preliju šoljom ključale vode, ostave da odstoji, procese i piju pre spavanja. Obe mešavine pomažu kod problema sa nesanicom i promenom raspoloženja.

ČAJ ZA BOLNU MENSTRUACIJU. Protiv bolnih menstruacija se koristi mešavina od po 100 grama hmelja, hajdučice i virka. Kada se pomešaju sastojci, četiri kašike se preliju sa 7,5 dl ključale vode i posle pola sata kada se čaj procedi pije se tokom dana u manjim gutljajima.

Osetljivost na hmelj

Ipak, mora se znati da hmelj ne deluje kod svih ljudi isto jer je neko osetljiv na delovanje hmelja, a neko ne. Kao i u svim ostalim slučajevima, treba biti umeren u konzumiranju i uvek se posavetovati sa doktorom koji će dati dobre smernice pri korišćenju da ne bi došlo do problema kao što su omamljenost u glavi, teškoće u želucu, trovanje koje se manifestuje kroz gađenje, povraćanje i glavobolju, usporavanje cirkulacije.

Postoje određeni rizici koje vam moramo predočiti. Prevelike količine hmelja mogu da pogoršaju simptome bolesi koju hoćete da izlečite. Ako, na primer uzmete veće količine suplemenata na bazi hmelja da bi popravili probavu možete uznemiriti stomak jer veće količine izazivaju lučenje stomačne kiseline. Takođe velike količine hmelja mogu poremetiti menstrualni ciklus umesto da reše problem bola i nadutosti.

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama jer dejstvo u tim slučajevima nije dovoljno ispitano, kao ni osobama koje pate od depresije ili kada se upravlja motornim vozilom.

 


Podeli ovaj tekst na: