Šta je Karanfilić?

Karanfilovac je visoko, tropsko zimzeleno drvo koje može da naraste i do 12 metara. Vodi poreklo sa Molučkih ostrva, a danas se najviše uzgaja u Indoneziji, Tanzaniji, na Madagaskaru, Sri Lanci i u Maleziji.

Karanfilić se drugačije naziva klinčić. To je osušen cvetni pupoljak koji je ubran neposredno pred cvetanje i obično je dugačak do 2 cm. Sastoji se od peteljke na kojoj se na kraju nalazi okrugli pupoljčić sa četiri listića. Najčešće se upotrebljava kao začin ali služi i za dobijanje eteričnih ulja koja služe sa spravljanje mnogih lekova i parfema. Karanfilići se beru ručno kada su pupoljci potpuno razvijeni svetlocrvene boje. Zajedno sa peteljkom se suše na suncu dok ne izgube tri četvrtine svoje prvobitne težine. Peteljke sa otvorenim pupoljcima se izdvajaju i iz njih se destilacijom dobija eterično ulje. Pupoljci su suvi kada postanu tamnosmeđi i kada se količina vode u njima smanji na 12-16 posto.

Dobri sveži karanfilići se prepoznaju po tome što se na pritisak iz njih pojave kapljice ulja. Ako ih potopimo u vodu kvalitetni će potonuti u vodi ili bar plivati vertikalno sa glavom na gore, dok će oni lošijeg kvaliteta plivati horizontalno na površini vode.

Upotreba Karanfilića

Karanfilić se zbog svojih lekovitih sastojaka koristi u kineskoj narodnoj medicine preko 2000 godina kao analgetik, aromatik, afrodizijak, antiseptik. Glavni sastojak karanfilića je eterično ulje sa eugenolom. Ono je zaslužno za specifičan ukus i miris koje karanfilić ima, a osim njega sadrži još i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji imaju jako protivupalno i antioksidativno  dejstvo. Tradicionalni kineski narodni lekari su karanfilić koristili za lečenje smetnji pri varenju, protiv proliva, bruha, lišajeva na koži, atletskog stopala i svih drugih gljivičnih infekcija.

Ako se karanfilić umereno konzumira može da spreči nastanak mnogih savremenih bolesti i da poboljša imunitet. Karanfilić se može piti kao čaj, ali se mora konzumirati u manjim količinama kako ne bi došlo do kontraefekta.

Zbog izuzetnog mirisa naročito se koristi za izradu parfema. Još u 16-tom veku je bio popularan, naročito u kombinaciji sa lavandom i mošusom. Bio je i jedan od sastojaka smese kojom su se punile zaštitne maske lekara za vreme epidemije kuge.

Karanfilić se u prehrambenoj industriji  najčešće upotrebljava za aromatizovanje kolača, voćnih jela, pića kao što je kuvano vino, konzerviranog voća. Takođe se koristi i kao začin za svinjsko pečenje, divljač, tamne supe i neke kobasice, a glavni je sastojak gotovih sosova i začinskih mešavina. U proizvodnji likera je jedan od najzastupljenijih sirovina.

Karanfilić lekovitost

Karanfilić sadrži gvožđe, cink, mangan, bakar, magnetijum, selen, kalcijum, vitamin B6, C, K, E. Karanfilić se može koristiti i samleven u prah ili kao eterično ulje u kombinaciji sa vodom. Karanfilić je dovoljno  koristiti svakodnevno u omiljenim jelima da bi pokazao sva svoja pozitivna svojstva.

Za šta se koristi karanfilić i ulje karanfilića?

 • Karanfilić je dobar i protiv kandide i mnogih drugih bakterija  kao što su stafilokoka, pneumokoka, streptokoka.
 • Ako postoji problem sa upalom grla usnu šupljinu treba ispirati sa malo razređenog ulja od karanfilića. Mogu se i samo žvakati pupoljci biljke. Stanje obolelog će vrlo brzo biti bolje.
 • Takođe se vrlo često koristi u slučaju zubobolje kada  ispiranjem bol nestaje.
 • Ako se nekoliko kapi ulja razblaži u vodi pa mućka u ustima, nestaće neprijatan zadah. Uz  to sprečiće se širenje zubnog karijesa.
 • Ublažava čak i reumatske tegobe ako se koristi pri masaži.
 • Kod opekotina takođe pomaže kada se nanese na opečeno mesto. Osim što ublažava bol, sprečava i nastanak infekcije.
 • Masaža uljem od karanfilića podstiče cirkulaciju i čini kožu blistavom i mekom.
 • Ako se nekoliko kapi karanfilića rastopi u vodi i nakapa u jelo, dobija se moćan prirodan afrodozijak.
 • Ako se borite sa neprijatnim mirisima iz kuhinje, karanfilić i to rešava. Kuvanjem karanfilića u malo vode neprijatni mirisi biće neutralizovani.
 • Mleveni karanfilić se koristi i za zaustavljanje krvarenja i ublažavanje bola tako što se pospe po rani.
 • Koristi se i kod bola u uhu kada se razblaži sa maslinovim uljem pa se u to umoči kuglica od vate i drži u uhu oko pola sata.
 • Da bi dobili prirodan osveživač prostora potrebno je samo da zabodete desetak karanfilića u koru od celog limuna. Korisno, a sasvim prirodno!
 • Ako želite da dezinfekujete termos potrebno je da u čist termos ubacite nekoliko karanfilića, zatvorite pa ostavite da odstoji nekoliko sati. Potom otvorite i ponovo operete termos bocu.

Ulje karanfilića recept – NAPRAVITE SAMI!

Eterično ulje karanfilića je najkvalitetniji produkt ove biljke koji sami možemo dobiti mlevenjem. Mlevenje se obavlja pre pripreme napitka jer se u suprotnom gube sve lekovite materije.Ulje od karanfilića se pravi tako što se u teglu  sipa četvrtina šolje pupoljaka koji se preliju punom šoljom kvalitetnog maslinovog ulja. Tegla se zatvori i ostavi 24 sata da stoji. Tada se ulje procedi i prebaci u staklenu teglicu sa poklopcem koji se može dobro zatvoriti. Uvek se drži zatvoreno i u frižideru. Ako Vam treba recept za ulje od kantariona kliknite na link.

Ulje karanfilića se u medicine upotrebljava kao antiseptik ili stimulans. U industriji parfema i kozmetike je takođe vrlo zastupljen, a upotrebljava se i za sredstva koja služe za higijenu usta, a u stomatologiji kao anestezija i antiseptik. Karanfilić je nezaobilazan  u antiparazitnom programu  dr Clark gde uz tinkturu crnog oraha i prah od divljeg pelina služi za uništavanje jajašaca nastanjenih u telu.

Karanfilić za mršavljenje

Osim ovih primena, karanfilić se može primenjivati i ako se žele smanjiti masne naslage sa struka. Za to je potrebno pomešati po 30 grama karanfilića, cimeta, đumbira u prahu pa ostaviti na tamnom mestu. Pre doručka, svakog jutra, kašiku mešavine treba razmutiti u oko 2dl vode i odmah popiti. Ovaj postupak se primenjuje 30 dana posle kojih se pravi pauza. Karanfilić izuzetno dobro deluje na probavni trakt, hrana se bolje i brže vari, imunitet je bolji, cirkulacija takođe, nadimanje nestaje, a i mučnina i kiselina se gube.

Kada ne smete konzumirati karanfilić

 • Osobe sa hemofilijom A ili B ne bi trebalo da ga koriste jer on usporava zgrušavanje krvi.
 • Osobe sa obolelom jetrom i bubrezima, sa povećanim šećerom ili osobe sa lupusom i karcinonom prostate takođe treba da izbegavaju karanfilić.
 • U slučaju da svakodnevno koristite aspirin, brufen, ili neki drugi antikoagulans takođe ne konzumirajte karanfilić.
 • Ako imate osetljivu kožu, ne nanosite ulje karanfilića na nju jer može doći do crvenila ili alergije. Ako se koristi razblaženo sa nekim drugim uljem ovih problema ne bi trebalo da bude.
 • Trudnice i doilje ne bi trebalo da ga koriste jer nije dovoljno ispitano kako deluje na plod, a takođe ni mala deca da ne bi došlo do problema sa stomakom i varenjem.

Sigurni smo da ćete bar neke od ovih saveta iskoristiti i da ćete karanfilić uvesti u vaš život, ako nikako drugačije, a ono za bolju aromu vina!


Podeli ovaj tekst na: