Crni čaj ima dugu tradiciju i isto tako dugu listu lekovitih svojstava. U zemljama zapadnog sveta crni čaj je najpopularniji  i najprodavaniji čaj i ako se zleni čaj više reklamira. Crni čaj je čaj koji ima viši stepen oksidacije u odnosu na zeleni, ulong ili beli čaj, a sve četiri vrste se pripremaju od iste biljke tj. od lista Camellia sinensis.

Ta biljka raste samo u toplim klimamatskim područjima, a može da raste i na visinama od 2100 metara. Na većim visinama čaj je kvalitetniji.  Na nižim visinama za nedelju dana narastu listovi, a na većim visinama im treba i nekoliko nedelja. Crni čaj se različito obrađuje od zelenog čaja, a postupak obuhvata berbu, venjenje, valjanje, prosejavanje, fermentaciju i sušenje.  Listovi se beru uglavnom ručno ređe mašinama.  Venjenje se vrši u fabrikama u posebnim prostorijama gde se lišću oduzima vlaga posebnim tretmanom toplim vazduhom. Posle toga se listovi posebnim mašinama valjaju i spremaju za fermentaciju. Valjanjem listići gube eterična ulja i sokove. Nakon toga se listići razvrstavaju po veličini.

Zašto je crni čaj – crn?

Fermentacija je najvažnija faza koja traje do tri sata, a uzročnci raspadanja su enzimi u mikroorganizmima.  Boja koja se treba dobiti dobrom fermentacijom je bakarnocrvena. Od fermentacije zavisi aroma čaja. Posle toga dolazi postupak sušenja pa listovi posle toga dobijaju tamnu, crnu boju. Proces je bitan jer ako listići nisu dovoljno suvi pojavljuje se plesan. Medjutim, iako su listovi čaja crni, sam napitak koji se dobije nije crne već crvene boje.

Crni čaj ima najdužu fermentaciju od ostalih ali to je i razlika u procesu i dobijanju ostalih čajeva jer je kod zelenog čaja najvažnije sprečiti fermentaciju, a kod crnog je najvažnije postići je. Najveći proizvođači crnog čaja su Šri Lanka, Indija, Kina, Indonezija, Kenija i Nepal.

Crni čaj ima jaku aromu koju godinama zadržava, a sadrži i kofein približno kao i zeleni čaj. Nivo kofeina zavisi od niza parametara kao što su sezona branja, deo biljke koji se koristi, način obrade lista ili način pripreme napitka.

Na kineskom jeziku ovaj čaj se zove crveni čaj zbog boje tečnosti, a na Zapadu se crvenim čajem naziva lekoviti napitak od južnoafričke biljke rojbos.

Kompresovani čaj u kockama se koristio u Mongoliji, Tibetu i Sibiru kao sredstvo plaćanja do 19-tog  veka, a od dinastije Tang se crni čaj koristio kao boja za tkanine. Te tkanine su bile veoma popularne i potražnja za njima je bila veća nego za tkanine prirodnih boja. Ova je boja tokom dinastije Ming bila obeležje pripadnosti nižoj trgovačkoj klasi.

Lekovitost Crnog čaja

I ako postoje suprotna mišljenja o korisnim svojstvima crnog čaja, on se pokazao kao sredstvo koje umanjuje osećaj umora i pospanosti, utiče na bolji rad mišića i refleksa, pa zbog toga odgovara sportistima. Kofein u njemu poboljšava funkciju disanja, povećava ventilaciju pluća, što dovodi do sveukupnog prijatnijeg osećaja. Crni čaj stimuliše rad srca i krvotoka.

Crni čaj poseduje antioksidativna svojstva što u prevodu znači što manje slobodnih radikala veća je zaštita od nastanka raka, a i organizam sporije stari. I crni kao i zeleni čaj deaktivira viruse, uništava bakterije posebno one koji ugrožavaju varenje.

Crni čaj i njegovo dejstvo još nije dovoljno ispitano, ali postoje istraživanja koja pokazuju da on ima preventivno dejstvo kod nekih  malignih oboljenja. To se pripisuje polifenolima i katehinima koje crni čal sadrži. Posebno zapaženo dejstvo crni čaj ima kod žena jer one žene koje ga konzumiraju imaju manje šanse da obole od raka jajnika. Preporučljiv je da se pije tokom menopauze jer štiti kosti i zglobove, smanjuje pojavu artritisa i oboljenje zglobova u poznim godinama. Za zglobove se takodje preporučuje govedji zelatin tj. pihtije.

Crni čaj sprečava dijabetes tipa 2 ako se konzumira u količini od dve šolje dnevno. On sadrži i alkilamin antigen koji pojačava imunitet i tako štiti zdravlje onih koji ga koriste. Osim toga crni čaj olakšava protok krvi do mozga, stimuliše metabolizam i pozitivno utuče na srce i bubrege. Crni čaj je još dobar kod povraćanja, poboljšava protok urina, smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže kod glavobolje, poboljšava mentalne sposobnosti pamćenje i učenje, pomaže kod mršavljenja, smanjuje simptome Parkinsonove bolesti, pomaže kod ublažavanja stresa.

U konzumiranju crnog čaja se uživa, a industrija se potrudila da uvede i različite arome kao što je čokolada kako bi udovoljio svim potrošačima.

 

Crni čaj priprema

 

Crni čaj je lako pripremiti. Prokuva se voda, ostavi dva minuta pa se njome prelije čaj ili se u nju stavi kesica. Ako volite da bude slađi za to koristite med, a naravno  može se dodati i limun ili ekstrat vanile.

U kombinaciji sa đumbirom crni čaj je pravi pogodak kako zbog ukusa koje mu daje koren koji ima specifičan ukus tako i zbog njegovih pozitivnih dejstava.

Ako čaju dodate samo dve kašike mleka koje mu daje gušću strukturu dobićete poseban ukus koji vredi probati.

Crni čaj – Dnevna doza

Ljudi se često pitaju koliko dnevno Crnog čaja treba uneti. Preporučljiva dnevna doza crnog čaja je 3-4 šoljice, a maksimalna dnevna doza za odrasle je 8 šoljica  zbog prisustva kofeina koji u velikim količinama zna da izazove kontraefekat  pa čak i trovanje.

Crni čaj posebno dobro deluje na uništavanje bakterija u ustima, smanjuje štetne naslage na zubima koje pospešuju karijes i propadanje zuba. Ako se pred spavanje primenjuje mućkanje crnog čaja u ustima sprečiće se pojava paradentoze koja je česta kod ljudi.

Treba napomenuti da se crni čaj ne preporučuje osobama sa pojačanom kiselinom i čirom na želucu kao i da njegovu primenu u trudnoći treba svesti na minimum jer mogu negativno uticati na plod. Takođe se ne preporučuje dojiljama jer kofein iz čaja kroz mleko dospeva do bebe.  Ne preporučuje se ni u slučaju kada se koriste određeni lekovi jer može izmeniti njihovo dejstvo. U svakom slučaju preporučuje se konsultovanje sa doktorom.

Crni čaj za kosu

Crni čaj ima pozitivna dejstva i koristi i za kosu, ali i za negu u letnjem period kada služi za samopotamnjivanje. Kada perete kosu njime oslobodićete se peruti, kosa će biti sjajna i blistava.

Čaj koji se koristi za bolji kvalitet kose priprema se tako što se skuvaju tri kesice čaja u 12 dl vode i ostavi se da odstoji na sobnoj temperature. Posle toga se kosa ispere njime utrljavajući ga u kožu i vlasi, a posle toga kosu umotajte u peškir. Tako ostavite da stoji oko sat i po pa kosu isperite mlakom vodom.

Crni čaj – Gde kupiti?

Ako hoćete da pijete kvalitetan crni čaj, lepog ukusa i mirisa morate obratiti pažnju kada ga kupujete. Birajte kvalitetan čaj u proverenim prodavnicama ili specijalizovanim radnjama zdrave hrane. Uvek je čaj u rinfuzu bolji izbor od čaja u kesici. Razlog je što je to čist čaj bez dodataka i raznog bilja. Postoji naravno i kvalitetan čaj koji se nalazi u kesicama, ali tu morate dobro obratiti pažnju na kvalitet i proizvođača.

 


Podeli ovaj tekst na: