Čaj je napitak dalekog istoka i duge istorije na tlu Azije. Sirovinu za ovaj napitak daje žbunasta biljka bujnog lišća i belog ili ružičastog cveta, čiji se list bere, fermentiše (vri) i suši, sa ili bez cvetnog ili drugog dodatka.

U Evropu je stigao relativno kasno. Negde oko 1660. godine se prodaje u Londonu kao »Tay« (tei ili tea) i odavde se polako širi u Evropu i Ameriku. U Engleskoj se pije sa mlekom, a može i »prazan«, gorak, ili sa limunom i šećerom ili sa dodatkom jakih rumova. U Rusiji se pije približno u isto vreme, ali je način pripravljanja drugačiji (samovar). Običaj serviranja čaja sa sitnim kolačićima je holandskog porekla iz 18. veka.

»Narodni« i biljni domaći »čajevi« samo nose ime čaja i ovde se posebno neće pominjati. Postoji nekoliko vrsta pravih čajeva, ali je najkarakterističnija podela po boji lista u prodaji:

 • Crni čaj. Postojbina Indija, Cejlon,Java, Sumatra. Listovi se prvo fermentišu pa zatim zagrevaju i suše.

 

 • Zeleni čaj – Kina, Japan, Gruzija. Listovi se suše odmah nakon branja.

 

 • Oolong Tea (Ulong čaj): »Kineski« čaj iz Kine, posebno Tajvana. Tamno mrk, kratko vreme se fermentiše i odmah zatim suši.

 

 • Postoje još i vrste pravih čajeva sa dodatkom suvog cveta čaja i ti su čajevi poznati kao aromatizirani. Upozorenje: Ne kupovati velike zalihe čaja jer može relativno brzo da propadne i izgubi na lekovitosti i svežini.

Kako pripremiti dobar i zdrav čaj (stari način pripreme čaja)

 • Čajnik mora biti porculanski, keramički ili od vatrostalnog (»jena«) stakla. Metalni bez obzira na materijal nije najbolji (osim za način pripreme samovarom).

 

 • Čajnik se mora držati besprekorno čisto, nakon upotrebe odmah ribati sapunom (deterdžent radije ne) i vrućom vodom. Cediti i sušiti,a ne brisati.

 

 • Čajnik mora biti predgrejan, i to tako da se pre upotrebe napuni kipućom vodom i stoji par minuta.

 

 • Nakon toga, vodu izliti i staviti lišće čaja u čajnik. (1 do 1 i 1/2 čajna kašičica čaja na svaku šolju vode)

 

 • Naliti svežu vodu u poseban sud (lonac) i zagrejati do kipenja. Kipuću vodu (u međuvremenu obavezno prineti čajnik loncu, a ne obratno) naliti preko čaja u čajnik.

 

 • Poklopiti i ostaviti 3—5 min. da odstoji, prema tome kakva se boja želi, ali ne duže, jer stajanjem postaje gorak.

 

 • Procediti i poslužiti.

 

čaj

Serviranje čaja na razne svetske načine

Čaj se servira u čajnoj šolji, nešto manjoj od šolje za belu kafu. Može biti kompletan čajni servis sa čajnikom i posebnim tanjirićima za posluženje, porculanski, može biti stakleni ili kombinacija stakla i nerđajućeg čelika. Može se poslužiti i u čašama, obično 150 ccm, ravnim, ali obavezno uvijenim u salvet.

Pije se van stola, iz ruke, držeći tanjirić na kolenu ili na niskom stočiću. Uz nezasladjen čaj će savršeno ići neki sladak kolač, a mi Vam predlažemo Ledene kocke recept.

Engleski čaj

Engleski čaj je sa mlekom. Podseća po ukusu na belu kafu. Služi se tako što se šolje naliju čajem a gosti sami dolivaju koncentrisano mleko (krem) ili obično mleko, uz dodatak šećera po želji. Uz čaj sa mlekom mogu se servirati raznorazni kolačići.

Kontinentalni čaj

Kontinentalni čaj sa limunom ili rumom nam je poznat, i može se istovremeno servirati sa engleskim, kao alternativa. Na poslužavniku se nalaze čajnik, mleko i šećer, limun a poželjno je i dodatne vrele vode, za one koji ne vole jak ukus.

Ledeni čaj (The ghiacciato, Iced Tea)

Ledeni čaj je odličan osvežavajući napitak, može se spravljati i u kombinaciji sa biljnim čajevima (»narodnim«). Spravlja se na dva načina:

 • Svež, jak čaj (dupli) naliva se u bokal koji je do polovine pun izmrvljenog leda.

Međutim, kako se tanin i kofein u čaju i inače teže rastvaraju, u naglo hlađenoj sredini mogu da ga zamute. Ovaj drugi način je mnogo popularniji:

 • Prethodno pripremljeni čaj (12—24 časa) koji je stajao proceđen i pokriven u hladnjaku, naliti uz ponovno proceđivanje preko leda u čaše. Servira se sa kristal šećerom, sa ili bez limuna, sa tankom kriškom limuna zakačenom na čašu. Čaša ravna i visoka.

 

Visit also: artifact puzzles

Save

Save

Save

Save

Save


Podeli ovaj tekst na: